Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525149
Complexnummer
525147 - Evenbuiten
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82938/3
Kadastrale aanduiding
Bernisse B 59
Bij Kerkweg 3, 3214 VB te Zuidland

Omschrijving

Inleiding

De vrijstaande WAGENSCHUUR behorende bij het boerderijcomplex Kerkweg 3 te Bernisse is waarschijnlijk gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw. De wagenschuur is een voorbeeld van een schuur in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het object staat ten westen van de Vlaamse schuur. Het houtwerk van de schuur is recentelijk vernieuwd. Tevens zijn de inrijdeuren vernieuwd.

Omschrijving

De wagenschuur heeft een rechthoekige plattegrond met één bouwlaag onder een asymmetrisch zadeldak gedekt met gesmoorde hollandse pannen. Het dak, dat met de nok evenwijdig aan de Kerkweg is geplaatst, heeft windveren, bekroond door een makelaar. De goten zijn voorzien van geprofileerde houten lijsten. De gevels zijn opgetrokken in hout.

Waardering

De wagenschuur is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en ensemblewaarde.

-\tDe schuur heeft cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel en karakteristiek onderdeel van een agrarisch complex op Voorne-Putten.

-\tDe schuur heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de overige complexonderdelen en de andere monumentale boerderijen aan de zuidzijde van de Kerkweg.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 525147. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Wagenschuur(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden