Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525150
Complexnummer
525147 - Evenbuiten
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82936/165
Kadastrale aanduiding
Bernisse B 59
Bij Kerkweg 3, 3214 VB te Zuidland

Omschrijving

Inleiding

KARNHUIS behorende bij het boerderijcomplex Kerkweg 3 te Zuidland, waarschijnlijk gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw in een Ambachtelijk-traditionele trant. Het karnhuis staat naast de linker zijgevel van de Vlaamse schuur, op het punt waar de gevel verspringt en tot het woongedeelte gaat behoren. Een smalle steeg scheidt de varkensstal van de Vlaamse schuur.

Omschrijving

Het karnhuis heeft een rechthoekige plattegrond met één bouwlaag onder een schilddak, dat gedekt is met geglazuurde tuiles du Nord en evenwijdig aan de kerkweg is geplaatst. De goten zijn voorzien van houten lijsten. De gevels zijn opgetrokken in baksteen in kruisverband. In de gevels zijn smalle rondboogvensters aangebracht. In de voorgevel (noordzijde) bevindt zich een rechtgesloten deur.

Waardering

Het karnhuis is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische, architectuurhistorische en ensemblewaarde.

-\tHet karnhuis heeft cultuurhistorische waarde vanwege de specifieke functie en als onderdeel van een agrarisch complex op Voorne-Putten.

-\tHet karnhuis heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een karnhuis in een voor de regio karakteristieke Ambachtelijk-traditionele bouwtrant.

-\tHet karnhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

-\tHet karnhuis heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de overige complexonderdelen en de andere monumentale boerderijen aan de zuidzijde van de Kerkweg.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 525147. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Karnhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden