Bernisse B 59
Bij Kerkweg 3, 3214 VB te Zuidland

Inleiding

HEKWERK behorende bij het boerderijcomplex Kerkweg 3 te Zuidland. Het hekwerk doet dienst als afscheiding tussen siertuin en oprit, met gelijksoortig vormgegeven delen van het toegangshek op een betonnen damwand in de sloot evenwijdig aan de Kerkweg. Het hekwerk is waarschijnlijk in het laatste kwart van de negentiende eeuw geplaatst. In verband met de schaalvergroting van het boerenbedrijf is het tweedelige toegangshek uit elkaar geplaatst en op een vernieuwde betonnen damwand met duiker gezet. De scharnierende hekdelen zijn (tijdelijk?) verwijderd.

Eenvoudig vormgegeven hekwerk met spijlen met pijlpunten.

De twee delen van het toegangshek hebben elk een gietijzeren pijler gedecoreerd met waterlijsten en een bolornament met aan de buitenzijde ter versteviging en ter versiering een zijkant met spijlen en pijlpunten geplaatst.

Het hekwerk is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de ensemblewaarde.

-\tHet hek heeft cultuurhistorische waarde vanwege de specifieke functie en als onderdeel van een agrarisch complex op Voorne Putten.

-\tHet hek heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de overige complexonderdelen.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hek