525157 - villa met koetshuis
Geervliet B 1209
Bij Burgemeester van der Minnelaan 3, 3211 AE te Geervliet

Inleiding

Het KOETSHUIS met paardenstal, behorend tot het complex Burgemeester Van der Minnelaan 3, is in 1901 gebouwd. Het koetshuis is opgetrokken in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance. In de jaren 1990 is in het koetshuis een medische praktijk gebouwd. Hierbij is het westelijke deel van de begane grond - de voormalige paardenstal - en de gehele kapverdieping intern volledig verbouwd. Het uiterlijk is echter vrijwel intact gebleven. Wel zijn deur- en luikopeningen vervangen door vensters.

Omschrijving

Het koetshuis heeft een rechthoekige plattegrond en de nokrichting van het met gesmoorde kruispannen gedekte zadeldak is evenwijdig aan de straat. Een smalle verbindingsgang onder een lessenaarsdak aan de rechter zijgevel verbindt het koetshuis met het woonhuis.

Het koetshuis is opgetrokken in gele IJsselsteen, met rode baksteen in de strekken boven de gietijzeren vensters. Alle gevels hebben een geverfde gepleisterde plint. Staafankers bevinden zich ter hoogte van de balkenlaag.

In de asymmetrische voorgevel (zuidzijde) staan twee dubbele deuren die toegang gaven tot het voormalige koetshuis. Geheel links bevindt zich een deur, die toegang verschaft tot de bijkeuken. Deze toegang heeft een omlijsting met overhoeks uitkragende rode baksteen.

De asymmetrische achtergevel bestaat vier gevelopeningen, waarvan de drie ter linker zijde voorzien zijn van gietijzeren segmentboogvormige vensters. De rechter bevat een deurpartij met segmentboogvormig bovenlicht.

De symmetrische linker zijgevel is drie traveeën breed. De twee buitenste traveeën zijn voorzien van segmentboogvormige vensters met gietijzeren ramen. In de middentravee is een stapeling aangebracht van een deurpartij met daarboven een luik (beide thans venster) en geheel in de top van de gevel een roosvenster. De vensters en deurpartij op de begane grond en het rozetvenster zijn omlijst door overhoeks uitkragende rode baksteen.

De asymmetrische rechter zijgevel grenst aan de doorgang met lessenaarsdak. In de eerste bouwlaag staat een segmentboogvormig venster met gietijzeren raam. Overigens kent de gevel een identieke opbouw als de linker zijgevel. De gevelopeningen zijn hier echter omlijst met een afwisseling van niet uitkragende rode en gele baksteen.

In het deel van het interieur dat geen wijziging heeft ondergaan bevindt zich een houten lijst ter hoogte van de vensters aan de achterzijde van het koetshuis. Deze lijst is aan de onderzijde met convexe en concave vormen gedecoreerd, alsmede voorzien van een ruitvormige profilering.

Waardering

Het koetshuis is als onderdeel van het complex van algemeen belang vanwege cultuurhistorische, architectuurhistorische en ensemblewaarde.

-\tHet koetshuis is van cultuurhistorische waarde als een gebouw van een specifiek type en als onderdeel van een klein complex met een representatieve functie.

-\tHet koetshuis is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een pand in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance.

-\tHet koetshuis heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele relatie met het woonhuis en de tuin.

-\tHet koetshuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)