Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
525174
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
St. Johannes de Doper
Complexnummer: 
525172 - R.K. kerkcomplex
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
24 juni 2002
Kadaster deel/nr: 
18293/26
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Pijnacker-Nootdorp
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Pijnacker
X-Y coördinaat: 
89645 - 448463

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Bij de R.K.-kerk behorende PASTORIE gebouwd in 1891-1892 naar een ontwerp van A.C. Bleijs in de neoromaanse stijl. Kerk en pastorie zijn onderling verbonden door een L-vormig bouwlichaam met daarin opgenomen de sacristie.

Omschrijving

Op een samengestelde plattegrond, in grauw bakstenen kruisverband opgetrokken pastorie bestaande uit twee bouwlagen onder zadel- en schilddaken met leien in Maasdekking. In de kap drie dakkapellen met steekkapjes, de dakkapel aan de noordzijde zijn dubbel uitgevoerd. De eigenlijke pastorie is een rechthoekig bouwlichaam onder een schilddak met een dwarsdeel onder een zadeldak. Tussen de kerk en de pastorie bevindt zich een L-vormig bouwlichaam met in de oksel een kleine toren met een tentdak. In het metselwerk bloktandlijsten, rondboogfriezen op lisenen, ingemetselde rondbogen boven de vensters en smeedijzeren muurankers. De bloktandlijsten lopen door in het L-vormig bouwlichaam. Het eveneens omlopende trasraam is voorzien van een afzaat. Op de verdieping van de pastorie worden de vensters twee aan twee gekoppeld door de in een waterlijst overgaande lekdorpels. De pastorie heeft op het zuiden in het rechthoekig bouwlichaam op de begane grond twee schuifvensters met geknikt gepleisterde strekken. Op de verdieping drie rondboog schuifvensters, de rechter twee onder een rondboogfries. Alle ramen hebben persiennes. Het open, overhoekse ingangsportaal, onder het linker kozijn heeft natuurstenen hoeken en een hoekzuil met dobbelsteenkapiteel. In de gemetselde rondbogen natuurstenen sluitstenen. De hardstenen stoep leidt naar een houten vierruits paneeldeur. In het dwarsdeel dezelfde indeling maar met een gepleisterd rondboogfries als strek op de begane grond en in de top in plaats van op de verdieping een derde rondboogvenster zonder persiennes.

De oostelijke zijgevel heeft op de begane grond drie schuifvensters onder gepleisterde rondboogstrekken en op de verdieping drie rondboogramen als aan de zuidzijde. Ook op de verdieping bevindt zich een rondboog blind venster. De noordelijke gevel heeft in het dwarsdeel dezelfde indeling als het zuidelijke dwarsdeel en in het rechthoekig bouwlichaam net als in de zuidgevel twee rondboogvensters boven twee schuiframen met gepleisterde strekken. In het midden van de noordgevel bevindt zich de achterdeur met rechts daarvan een klein venster. Boven de deur een gekoppeld en getoogd kloosterkozijn met glas-in-lood onder een rond venster. Naast de pastorie een verbindingsgalerij naar de kerk met een wijde, getoogde boog, een getrapte, natuursteen afgedekte steunbeer en in de kap een dakkapel. In de galerij een deur en schuifvensters naar het L-vormige bouwlichaam met de sacristie.

Links van de zuidelijke pastoriegevel de L-vormige uitbouw met in de gevel meteen links drie rondboogramen. Om de hoek twee gekoppelde vensters onder ingemetselde rondbogen. In de sacristie twee paar, door een deelzuil met dobbelsteenkapiteel, gekoppelde rondboogramen. De toren op rechthoekige plattegrond heeft een zuidelijke entree net onder de afzaat van het trasraam, met een hardstenen latei, onder een rondboograam met natuurstenen aanzetstenen. In de westelijke zijgevel een bifoor als in de sacristie. Op de verdieping twee gekoppelde respectievelijk drie blinde rondboogvensters met afzaten.

INTERIEUR. In het portaal een glas-in-lood deur met florale motieven. In de hal idem, plavuizen en trappehuis met balustrade en glas-in-loodramen met vogels. In de voorkamer, binnenluiken, schuifdeuren en lambrisering, decoratief beschilderd (gestempeld). De zwart marmeren schouw met dobbelsteenkapitelen. De schoorsteenmantel met rondboogfries en consoles. De met geometrische motieven beschilderde balken van het cassetteplafond worden gedragen door acht stenen figuratieve consoles. De achterkamer is vrijwel gelijk aan de voorkamer maar kleiner, met vier figuratieve consoles en met inbouwkasten. In de sacristie het oorspronkelijke kerkmeubilair.

Waardering

De pastorie is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde:

- vanwege de bijzondere en representatieve uitdrukking van een geestelijke stroming.

- vanwege de kwaliteit van het ontwerp en het grotendeels gave, zeldzame interieur en als voorbeeld van een neoromaanse pastorie in het oeuvre van A.C. Bleijs.

De pastorie is gaaf in hoofdvorm en in onderdelen.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaOostlaan382641 DLPijnacker

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerkelijke dienstwoningPastorie(F)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
PijnackerC10780

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Romaanse stijlstijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18911892exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Bleijs, A.C. ; Tjalling IIIarchitect / bouwkundige / constructeur