525068 - Melkerij Hofstede Oud-Bussem
Naarden C 1928
Naarden C 2793
Flevolaan 45, 1411 KC te Naarden

Inleiding

Voormalige FLESSENSPOELERIJ uit circa 1904, deel uitmakend van het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem". Het gebouw, ontworpen door K.P.C. de Bazel is gelegen aan de zuidoostzijde van de Flevolaan, naast en evenwijdig aan het voormalige zuivelhuis (Flevolaan 43-51). In de spoelerij werden de teruggekomen melkflessen gereinigd en gesteriliseerd. In 1950 is het pand verbouwd tot woonhuis waarbij de inpandige veranda middenachter werd dichtgebouwd. Oorspronkelijk waren de voor- en zijgevels ongepleisterd.

Omschrijving

Bedrijfspand van één bouwlaag met een U-vormige plattegrond en een dito schilddak gedekt met rode Hollandse pannen. De buitenmuren zijn opgetrokken in rode genuanceerde machinale waalsteen in kruisverband met snijvoeg en worden afgesloten door een bakgoot op geprofileerde gootklossen. In het midden van de lange symmetrische voorgevel (NW) bevindt zich een horizontaal in tweeën gedeelde deur waarvan de bovendeur voorzien is van een zestienruits raam en kwartrond in- en uitzwenkende bovenhoeken. Ter weerszijden van de voordeur heeft de voorgevel een stolpraam. Het voorschild telt twee kleine dakkapellen voorzien van een vierruits rondboograampje. Op beide zijschilden staat een dito dakkapel. In de linker zijgevel (NO) bevinden zich twee stolpramen. De rechter zijgevel (ZW) heeft links een opgeklampte deur van kraalschroten en rechts een stalen deur (de achterliggende ruimte deed vanaf 1945 dienst als PEN-huisje). Rechtsboven is een emaille bordje bevestigd met het opschrift "OUD-BUSSEM". De kopse achtergevels van de korte vleugels links- en rechtsachter zijn gesloten en ongepleisterd.

Waardering

De voormalige flessenspoelerij is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem".

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Flessenspoelerij

Wasserij