Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525181
Complexnummer
525068 - Melkerij Hofstede Oud-Bussem
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82837/118
Kadastrale aanduiding
Naarden C 2943
Naarden C 2112
Naarden C 931
Naarden, Oud Blaricumerweg bij 5

Omschrijving

Inleiding

Omstreeks 1904 gebouwde stenen BOOGBRUG in de Oud Blaricummerweg, deel uitmakend van het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem". De door architect K.P.C. de Bazel ontworpen brug is gelegen over een beek en vlak voor het punt waar de Nieuwe Bussumerweg zich afsplitst van de Oud Blaricummerweg. Tezamen met de flankerende dienstwoningen markeerde de brug de westelijke toegang tot het uitgestrekte terrein van de melkerij.

N.B. De ten behoeve van het fietsverkeer naderhand aangelegde houten kneppelbruggen ter weerszijden van de boogbrug zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Vaste stenen boogbrug van forse afmetingen gemetseld in rode machinale waalsteen in kruisverband met platvolle voeg. In beide zijwanden van de brug bevindt zich links en rechts boven de boog een sobere hardstenen waterspuwer. De zijwanden van de brug zijn opgetrokken tot een circa 1 m. hoge borstwering afgedekt met een ezelsrug waaronder een overhoekse muizentand. Beide borstweringen tellen drie driedelige openingen waarin twee pijlertjes en lopen evenals de zijwanden van de brug kwartrond uit. De uiteinden van de ezelsruggen zijn uitgevoerd in hardsteen. Het kwartronde westelijke gedeelte van elke borstwering wordt verbonden met de dienstwoning door een vergelijkbaar uitgevoerde tuinmuur in het verlengde van de voorgevel. In beide tuinmuurtjes bevindt zich een door een kleine pijler in tweeën gedeelde opening.

Waardering

De brug is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem" en als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een stenen boogbrug uit het begin van de 20ste eeuw.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 525068. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) Boogbrug

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1904
1904
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) Boogbrug

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Bazel, K.P.C. de ; Conversie MRS
architect / bouwkundige / constructeur