525068 - Melkerij Hofstede Oud-Bussem
Naarden C 1674
Oud Blaricumerweg 38, 1411 JT te Naarden

Inleiding

Aan de noordzijde van de oud Blaricummerweg bij de brug over de beek gelegen DIENSTWONING uit 1904, deel uitmakend van het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem". Het door architect K.P.C. de Bazel ontworpen pandje markeerde tezamen met de aan de overzijde van de weg gelegen identieke dienstwoning de toegang tot het uitgestrekte terrein van de melkerij, komend vanuit de richting Naarden.

N.B. Ter plaatse van de nieuwe serre tegen de linker zijgevel bevond zich oorspronkelijk een houten veranda. De serre en de nieuwe aanbouw tegen de achtergevel zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan opgetrokken dienstwoning van één bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt schilddak waarvan de noklijn evenwijdig loopt aan de weg. De nokeinden worden bekroond door een opengewerkte zinken piron waarin in de voor- en achterzijde het bouwjaar 1904 is uitgespaard. Halverwege de nok staat een vierkante schoorsteen van rode handvormsteen. De buitenmuren zijn gemetseld in rode genuanceerde machinale baksteen vechtformaat in halfsteens verband boven een plint van rode machinale waalsteen in kruisverband en voorzien van snijvoegen. De rechter helft van de rechter zijgevel is tot boven aan toe uitgevoerd in kruisverband. De gevels worden afgesloten door een omgaande bakgoot op geprofileerde gootklossen waaronder een fries met siermetselwerk van gele verblendsteen (gekoppelde liggende rechthoeken waarbinnen een rij staande koppen) en een uitkragende strekkenlaag van dito baksteen. In het midden van de symmetrische voorgevel (Z) bevindt zich een horizontaal in tweeën gedeelde paneeldeur waarboven een getoogd kalf met krulmotieven en een vierruits bovenlicht. De bovendeur is voorzien van een uitgesneden bloemmotief waarvan het hart fungeert als kijkgat. Links en rechts heeft de voorgevel een door luiken geflankeerd zestienruits stolpraam waarboven een achtruits bovenlicht met brede middenroede. In het midden van het voorschild staat een dakkapel met een twintigruits rondboograam (stolpraam) en een zinkgedekt segmentvormig dak. De dakkapel in het midden van beide zijschilden is voorzien van twee negenruits draairamen en een plat dak. De rechter zijgevel (0) heeft rechts en links een zesruits openslaand raam met luik. In het midden van de achtergevel (N) bevindt zich een smal keldervenster waarvoor een opgeklampt luik. Het interieur verkeert nog gedeeltelijk in de oorspronkelijke staat en bevat onder meer in de kamer rechtsvoor een schouw bestaande uit een hangboezem met bordenplank waaronder een haard betegeld met witte tegels die deels voorzien zijn van tweekleurige (geel en groen) hoekmotieven, in het verlengde van het halletje middenvoor een rechte eikenhouten steektrap naar de zolder, in het midden hiervan twee gepleisterde rookkanalen die bovenaan in een spitsboogvorm samenkomen, links op zolder een afgeschoten kamer toegankelijk via een paneeldeur (de twee kamers rechts zijn naderhand afgeschoten), en boven de zolder een door een naderhand aangebrachte vliering grotendeels aan het oog onttrokken gordingenkap die naar verluidt beschoten is met brede delen welke oorspronkelijk geel geverfd waren.

Waardering

De dienstwoning is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem" en als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een door architect K.P.C. de Bazel ontworpen dienstwoning uit het begin van de 20ste eeuw. Daarnaast heeft de woning situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de oud Blaricummerweg en als markering van de westelijke toegang tot het uitgestrekte terrein van de melkerij.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)

Woningen en woningbouwcomplexen Onderdeel woningen e.d.