Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525183
Complexnummer
525068 - Melkerij Hofstede Oud-Bussem
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82837/168
Kadastrale aanduiding
Naarden C 2171
Flevolaan 32, 1411 KD te Naarden

Omschrijving

Inleiding

Aan de noordwestzijde van de Flevolaan gelegen DIENSTWONING uit 1904, deel uitmakend van het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem". De woning is gebouwd naar ontwerp van K.P.C. de Bazel. Zowel in hoofdvorm als detaillerinq vertoont dit pand duidelijke overeenkomsten met de twee in hetzelfde jaar gebouwde dienstwoningen aan de Oud Blaricummerweg. Het kruisvenster in de rechter zijgevel, de serre tegen de linker zijgevel en de pui in de achtergevel zijn evenals het interieur niet oorspronkelijk.

N.B. De latere aanbouw tegen de achtergevel is evenals de genoemde serre voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan opgetrokken dienstwoning van één bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt schilddak waarvan de noklijn evenwijdig loopt aan de weg. De nokeinden worden bekroond door een opengewerkte zinken piron waarin in de voor- en achterzijde het bouwjaar 1904 is uitgespaard. Halverwege de nok staat een vierkante schoorsteen van rode machinale waalsteen. De buitenmuren zijn gemetseld in rode genuanceerde machinale waalsteen in halfsteens verband met snijvoeg boven een zich verjongende plint van paarsrode machinale waalsteen in kruisverband met dito voeg. De gevels worden afgesloten door een omgaande bakgoot op geprofileerde gootklossen waaronder een fries met ruitmotieven voorzien van een hart van gele verblendsteen en een uitkragende strekkenlaag van dito baksteen als architraaf. De symmetrische voorgevel (ZO) telt drie door luiken geflankeerde zestienruits stolpramen met achtruits bovenlichten voorzien van een brede middenroede. De kalven in de vensters zijn gedecoreerd met uitgesneden siermotieven (links en rechts een cirkel en in het midden een beslagwerk)en de lekdorpels onder de vensters uitgevoerd in hardsteen. In het midden van het voorschild staat een dakkapel met een plat dak. De dakkapel boven de rechterzijgevel (NO) is voorzien van twee negenruits draairamen en een plat dak.

Waardering

De dienstwoning is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem" en als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een door K.P.C. de Bazel ontworpen dienstwoning uit het begin van de 20ste eeuw.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 525068. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1904
1904
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Bazel, K.P.C. de ; Conversie MRS
architect / bouwkundige / constructeur