518529 - Klooster Compl. Grotestraat
Boxmeer K 959
Bij Grotestraat 69, 5836 AC te Sambeek

Inleiding

Tegen de noordelijke gevel van het oudste gedeelte van het klooster van de zusters Monialen Redemptoristinnen te Sambeek is in 1882 een eenbeukige KAPEL in sobere neo-gotische stijl (architect J. Kayser, Venlo) aangebouwd. De kapel ligt in vergelijking met de andere gebouwen iets terug in de rooilijn en wordt door de beplanting van een klein plantsoen gedeeltelijk van de straat gescheiden. In 1968 is het zusterkoor uitgebroken en de sacristie gewijzigd. In 1990 is de bekronende dakruiter van het dak gewaaid.

Omschrijving

De eenbeukige kloosterkapel heeft een rechthoekige plattegrond, een zadeldak met lei in Maasdekking. Op het dak staan vier neogotische dakkapellen. Markant zijn de bekroningen van de eindgevels met forse trappen onder ezelsruggen. de noordelijke topgevel heeft drie spitsboognissen. De zuidelijke is opgetrokken op de noordelijke muur van gebouw (1). De kapel telt vier traveeën. De gevels zijn opgetrokken uit baksteen en aan de oostelijke zijde voorzien van twee maal versneden steunberen, een plint en vensteromlijsting met profielsteen, en een gemetseld fries met tandlijst. In de oostelijke gevel zijn drie grote spitsboogvensters aangebracht met een kalkstenen maaswerk, bestaande uit drie lancetten. In de meest zuidelijke travee bevindt zich een opgeklampte vleugeldeur met smeedijzeren sierbeslag, waarboven op de verdieping een gekoppeld lancetraam. In de noordelijke eindgevel is een enkel spitsboogvenster, waarvan het maaswerk bestaat uit vijf lancetten. Tegen deze noordelijke gevel staat een eenlaags stookhok onder plat dak (ca. 1930).

Binnen heeft de kapel gemetselde vierdelige kruisribgewelven, muurpijlers bestaande uit lisenen met profilestenen en gipsen kruiswegstaties uit omstreeks 1900. Van belang is eveneens het noordelijke glas-in-loodvenster (omstreeks 1882, atelier Ohr, Roermond) met een voorstelling van het H. Hart, geflankeerd door Theresia, Maria, Jozef en Franciscus. Van belang is ook het orgel met een klavier en aangehangen pedaal van Johann Winkels uit 1889, met gebruikmaking van oudere onderdelen en neogotische gesneden ornamentiek van Marianus Trix, Boxmeer.

Aan de zijkant boven het toetsenbord een geschilderde banderol met de tekst: "Laudate cum in tympano et choro: laudate cum in choris et organo".

Waardering

De kapel is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de negentiende eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het contemplatieve, zelfvoorzienende klooster in het laatste kwart van de negentiende eeuw.

Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl en de plaats in het werk van de architect Kayser. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang van klooster, boerderij en tuin. Het is tevens van belang in samenhang met de ontwikkeling van het kerkdorp.

Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl