Actualiteit gegevens: 02-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
525194
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Complex Mariastraat
Complexnummer: 
520161 - Complex Mariastraat
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
22 april 2002
Kadaster deel/nr: 
82823/119
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Laarbeek
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Mariahout
X-Y coördinaat: 
167822 - 394531

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

PASTORIE, gebouwd in 1932-1933 naar ontwerp van Phil Donders. Het gebouw ligt ten oosten van de O.L. Vrouw van Lourdeskerk.

Omschrijving.

Het eenlaagse pand heeft een plattegrond van in elkaar grijpende rechthoeken. Het is opgetrokken uit machinale baksteen en heeft boven de ver uitkragende houten gootlijst een samengesteld schilddak met verbeterde Hollandse dakpannen. De gevel aan de straatzijde bezit rechts twee vensters met bovenlicht, boven en onder van glas-in-lood voorzien. Alle vensters hebben betegelde vensterdorpels. Links een erker met baksteen borstwering en plat dak, alle vensters met glas-in-lood. Brede dakkapel met vier ramen waarin verdeling met loodstrippen. De westgevel bezit rechts een kruisvenster met glas-in-lood, ook in de risaliet met topgevel aan de linkerzijde zo'n raam. In het dakvlak rechts weer een dakkapel als aan de straatzijde. Onder het rechter venster een opgemetselde baksteen plantenbak. Rechts in de risaliet een rondboogportiek met geblokt gemetselde randen en kruis, vernieuwde paneeldeur. De dakaanzet van de topgevel is asymmetrisch. Op de eerste etage een tweelichts venster met glas-in-lood strippen. Daarboven onder gedecoreerd afdak een klok, in de nok staand siermetselwerk. Links hiervan een eenlaags aanbouw onder plat dak met deur onder luifel, met verbindende aanbouw naar kerk.

De oostgevel bezit in het midden een eenlaagse uitbouw onder plat dak met deur, toegang gevend tot de privétuin welke aan de straatzijde is afgeschermd door een baksteen muur. Rechts en links hiervan twee kruisvensters met glas-in-lood strippen. De overkragende daklijst wordt in het midden doorbroken door een baksteen deel met hoge vensters, waarachter zich de trap bevindt. Aan weerskanten van dit deel met plat dak waarop windveerpannen een tweelichts dakkapel met glas-in-lood strippen.

Waardering.

De pastorie is van algemeen belang als onderdeel van een complex dat een voorbeeld is van de ontwikkeling van het katholieke geloof in Noord-Brabant in het Interbellum en hangt samen met de bestuurlijke ontwikkeling, waarbij in landbouwontginningen nieuwe nederzettingen werden gesticht, die tegelijk een eigen parochie werden. Het geheel heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de wijze waarop de architect P. Donders een dergelijk parochiecentrum annex bedevaartsoord vorm heeft gegeven. Het gehele complex heeft ensemblewaarde vanwege de betekenis voor het aanzien van de streek en is gaaf bewaard gebleven.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaMariastraat255738 AHBijMariahout

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerk en kerkonderdeel

Pastorie

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
LieshoutC1831

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19321933globaalvervaardiging