518529 - Klooster Compl. Grotestraat
Boxmeer K 959
Bij Grotestraat 69, 5836 AC te Sambeek

Inleiding

Aan de oostelijke zijde van de tuin staat, langs de Grotestraat, de voormalige KLOOSTERBOERDERIJ, genaamd het St. Jozefhuis en daterend uitt 1925. Waarschijnlijk is het gebouw onder architectuur van J. Kayser (Venlo) gebouwd. Het pand, met onder meer voorhuis, koelkelder, bakkerij, stal, knechtenwoning, mestvaalt (later bietenkelder), schoenmakerij, aardappelkelder en hooizolder, is tot 1960 door de zusters gebruikt.

Omschrijving

Het eenlaags gebouw heeft een langwerpige rechthoekige plattegrond, met aan de noordwestelijke zijde (aan de kant van het klooster) een inspringende hoek. De boerderij is gedekt met een asymmetrisch zadeldak met muldenpannen. Aan de noordwestelijke zijde is de bakstenen gevel anderhalflaags. Hier is een cementen beeld van St. Jozef in de gevel geplaatst. Op het gecementeerde veld onder het beeld stond de tekst: "St. Jozefhuis". De westelijke gevel is voorzien van opgeklampte deuren met ruitvormige bovenlichten en schuifvensters met kleine roedenverdeling en kunststenen lateien. Van belang is de plattegrond: vanuit het voorhuis met wasplaats en bakkerij loopt een lange gang naar het zuidelijke deel van het gebouw. Deze gang, die was afgescheiden van de voor de knechten bestemde dienstruimten, was uitsluitend bestemd voor gebruik door de zusters. Van noord naar zuid vindt men in het gebouw: de bakkerij, voorzien van een diepe broodoven met smeedijzeren luiken; het voorhuis waarin een pomp met kraan en granieten blad, een rookkmaer met vuurplaats. melkbakken en een koelkelder met tongewelf; de schoenmakerij (met restanten van het oorspronkelijke gereedschap, onder meer een leest); de onderliggende aardappelkelder, de grupstal met een stalen normaalprofielbalklaag en een hooistort die in verbinding staat met de bovenliggende grote hooizolder; de mestvaalt met verdiepte, lemen bodem, en een karschop. Aan de zijde van de Grotestraat is de gevel van de boerderij geheel gesloten. Enkele hooggeplaatste, rechthoekige lichten van de zustergang zijn inmiddels dichtgezet. Ook de later doorgebroken deur, aan beide zijden geflankeerd door een venster, van de knechtenwoning is weer dichtgezet.

Waardering

De kloosterboerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de negentiende eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het centemplatieve, zelfvoorzienende klooster in het laatste kwart van de negentiende eeuw. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl en plaats in het werk van de architect Kayser. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang van klooster, boerderij en tuin. Het is tevens van belang in samenhang met de ontwikkeling van het kerkdorp.

Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl