Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525202
Complexnummer
525195 - Raaphorst (De Horsten)
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82921/165
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Wassenaar C 6
Wassenaar C 1032
BY Raaphorst 2, Wassenaar

Omschrijving

Inleiding

VOETSTUK van theekoepel van het type uitzichtkoepel, behorende bij de historische buitenplaats Raaphorst, is in 1791-1792 gebouwd op een kunstmatige heuvel in opdracht van mr. A.P. Twent (1745-1816). Uit een inventaris, opgemaakt na diens overlijden in 1816, wordt de theekoepel omschreven als "Het Koupeltje op de Berg van Raaphorst", waarvan het zeskantige voetstuk als bergplaats dienst deed. In de theekoepel stond een zeshoekige mahoniehouten tafel, zes stoelen met matten zitting, het mahoniehouten voetstuk van een kijker, een ingelegde theestoof en een vloermat. In de periode dat C.E.A. Petzold in opdracht van Z.K.H. prins Frederik der Nederlanden aan de buitenplaats werkte is de berg beplant met seringen. In de jaren '90 van de 20ste eeuw is de houten opbouw van de theekoepel vernieuwd.

Omschrijving

Op de top van de Seringenberg staat een zeskantige, gemetseld voetstuk gebouwd uit 1792, die onderdeel uitmaakte van een koepeltje (thans in gewijzigde staat aanwezig en niet beschermenswaardig).

Waardering

Het voetstuk van de tuinkoepel, behorende bij de historische buitenplaats Raaphorst, is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als typologisch markant en vrij zeldzaam object uit het einde van de 18de eeuw. Het heeft ensemble en landschappelijke waarde door de beeldbepalende situering op de top van een berg. Het is van belang vanwege de ruimtelijke functionele relatie met de overige complexonderdelen op de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 525195. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1791
1792
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing