525195 - Raaphorst (De Horsten)
Wassenaar C 1368
Bij Raaphorst 2, 2245 BA te Wassenaar

Inleiding

19de-eeuwse GRENSPAAL staat nabij het toegangshek van de buitenplaats Raaphorst. Vergelijkbare paaltjes komen ook voor bij de Raadhuislaan, Lange Kerkdam, Voorlinden en Nachtegaallaan/hoek Schouwweg en hebben initialen als "KVW, BV, B-H, P en R (Raaphorst, Paauw). Ze zijn aangebracht ter markering van de grenzen van de verschillende buitenplaatsen, als Backershagen en Raaphorst, en dateren waarschijnlijk uit de 19de eeuw, de periode dat A.P. Twent en Z.K.H. prins Frederik der Nederlanden eigenaar waren van verschillende van deze buitenplaatsen.

Omschrijving

Een achthoekig grenspaaltje van ca. 50 cm hoog, met halfbolvormige bekroning en in bas-reliëf het opschrift "DH" aan de ene zijde en "TP" aan de andere zijde.

Waardering

Vrij gave Grenspaal is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde door de typologische en de functionele, ruimtelijke samenhang met de overige buitenplaatsen in Wassenaar en maakt als zodanig onderdeel uit van een groter ensemble grenspalen, die dienen ter markering van de grenzen van de buitenplaatsen, waaronder Raaphorst.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Grensafbakening Grenspaal