Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525239
Complexnummer
525237 - Garage Centraal
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82922/137
Kadastrale aanduiding
Delft D 3800 A1
Delft D 3800 A3
Delft D 3800 A2
Molstraat 19, 2611 EM te Delft
Molstraat 19 A, 2611 EM te Delft
Molstraat 19 B, 2611 EM te Delft

Omschrijving

Inleiding

De dubbele CHAUFFEURSWONING aan de Molstraat behoort tot het complex van 'Garage Centraal'. De woningen werden in 1926 in opdracht van G.C. Jense naar ontwerp van de architect L.C. Kalis gebouwd. De sobere woningen zijn gebouwd in een aan stijl die verwant is aan de late Amsterdamse School. De woningen waren oorspronkelijk naast en boven een poort gebouwd, die toegang gaf tot het binnenterrein van de garage. Deze doorgang is dichtgebouwd. De chauffeurswoning staat in het beschermde stadsgezicht van Delft.

Omschrijving

De dubbele chauffeurswoning is in de zuidoostelijke gevelwand van de smalle Molstraat gesitueerd. Het pand heeft een rechthoekige plattegrond en twee bouwlagen onder een schilddak. In het dak is een brede dakkapel met plat dak opgenomen. De vrijwel symmetrische voorgevel telt twee bouwlagen onder een overstekende gootlijst. De met rode baksteen gemetselde eerste en tweede bouwlaag worden van elkaar gescheiden door een brede betonnen latei, die de overspanning van de vroegere poort vormt. De eerste bouwlaag biedt ruimte aan een teruggelegen gevel, met afgeschuinde wanden, waarin de toegangen tot de woningen zijn ondergebracht. De tweede bouwlaag heeft twee zeslichts vensters, waarvan het linker een regelverdeling heeft.

Waardering

De dubbele chauffeurswoning aan de Molstraat is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde.

Het object is van cultuurhistorische waarde vanwege de specifieke functie binnen een groter geheel; als chauffeurswoningen behorend bij een garagecomplex.

Het object heeft als onderdeel van het complex stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de bijzondere, zeldzame ligging binnen het centrum van de stad Delft en de ruimtelijk-functionele relatie met het poortgebouw en het binnenterrein. De woningen zijn tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 525237. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Chauffeurswoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1926
1926
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Kalis, L.C. ; Drenthe
architect / bouwkundige / constructeur