Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525240
Complexnummer
525237 - Garage Centraal
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82922/192
Kadastrale aanduiding
Delft D 3798
Bij Koornmarkt 22, 2611 EG te Delft
Bij Koornmarkt 24, 2611 EG te Delft
Bij Koornmarkt 26 A, 2611 EG te Delft
Bij Koornmarkt 22 A, 2611 EG te Delft
Bij Koornmarkt 24 A, 2611 EG te Delft
Bij Koornmarkt 26, 2611 EG te Delft

Omschrijving

Inleiding

Tot het complex 'Garage Centraal' behoort deze reeks GARAGEBOXEN, die tegelijkertijd met de overige complexonderdelen in 1926 is gebouwd in opdracht van G.C. Jense naar ontwerp van de architect L.C. Kalis. De garagedeuren zijn gemoderniseerd. De garagboxen staan in het beschermde stadsgezicht van Delft.

Omschrijving

De reeks garageboxen aan de zuidoostzijde van het binnenterrein grenst aan het poortgebouw enerzijds en aan de reparatiewerkplaats anderzijds. De garagageboxen zijn opgenomen in een rechthoekig volume van één bouwlaag met plat dak. De garagedeuren worden afgewisseld door gemetselde muurdammen, die tevens de scheidingswanden van de boxen vormen.

Waardering

De reeks garageboxen is als onderdeel van het complex Garage Centraal van cultuurhistorische, architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarde.

De garageboxen hebben cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een kenmerkende ontwikkeling in de eerste helft van de twintigste eeuw, namelijk de opkomst van het gemotoriseerde verkeer.

De garageboxen zijn van architectuurhistorische waarde vanwege de kenmerkende vormgeving, die gerelateerd is aan het gebruik.

De garageboxen hebben stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de bijzondere ligging in het centrum van de stad Delft en de ruimtelijk-functionele relatie met het poortgebouw, de chauffeurswoningen en het binnenterrein. De garageboxen zijn tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 525237. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Autogarage Garageboxen in reeks

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1926
1926
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Kalis, L.C. ; Drenthe
architect / bouwkundige / constructeur