525254 - Haverbrug en Mauriciusbrug
Delft, tegenover Binnenwatersloot 37

Inleiding

"Haverbrug", VERKEERSBRUG van het type boogbrug in de stijl van het Eclecticisme omstreeks 1872 over de Binnenwatersloot binnen het beschermd stadsgezicht van Delft, vermoedelijk naar ontwerp van C.J. de Bruyn Kops.

Brug behoort tot complex van twee vaste boogbruggen, die over de Binnenwatersloot en de Oude Delft liggen, daar waar deze grachten op elkaar aansluiten.

Omschrijving

Licht gebogen brug met gemetselde onderbouw met landhoofden, die aan de westzijde sterk in breedte toenemen naar de kaden. De onderbouw is op de hoeken afgewerkt met natuurstenen blokken. Het gemetselde tongewelf (gedrukte boog) van de doorvaartopening is afgewerkt met ijzeren, geklinknagelde fronten. Het deels concavevormige wegdek is met klinkers bestraat. De gietijzeren balustrade staat op een natuurstenen dekplaat en loopt ruim door langs de kaden. Aan de westzijde heeft de borstwering vier achthoekige, gietijzeren pijlers. Aan de oostzijde van het brugdek loopt een rechte balustrade, die verbonden is met de zuidelijke balustrade van de brug over de Oude Delft. De doorlopende onderregel en bovenregel van de balustrade worden verbonden door spijlen in doorlopend rondboogmotief, die afgewisseld worden door kleine tussenpijlers, die tot aan de handlijst doorgetrokken zijn.

Waardering

De brug van het type boogbrug in de stijl van het Eclecticisme uit omstreeks 1872 over de Binnenwatersloot is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als uitdrukking van een specifieke functie en van verkeerskundige ontwikkelingen;

- vanwege de karakteristieke vormgeving, materiaalgebruik en detaillering en de hoge mate van gaafheid.

De brug heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de ensemblewaarde met de brug over de Oude Delft, vanwege de beeldbepalende ligging over de Binnenwatersloot en als onderdeel van de gegroeide stedelijke en waterstaatkundige structuur binnen het beschermde stadsgezicht.

de Bruyn Kops, C.J. ; Drenthe