525276 - Hammenwoning
Delft K 327
Delft K 326
Rotterdamseweg 155, 2628 AL te Delft

Inleiding

SCHUUR uit omstreeks 1900, behorende bij het complex "Hammenwoning". De schuur bevindt zich ten noordoosten van de boerderij.

Omschrijving

De vrijstaande schuur is in baksteen (schoonmetselwerk met gecementeerde plint) opgetrokken op een rechthoekige plattegrond. Er zijn staafankers verwerkt. De schuur is uitgevoerd met zadeldak, gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. In de dak enkele kleine dakvensters en in het zuidelijke dakvlak een hijsluik met dubbele houten luiken. De getoogde stalvensters onder strekken bevatten meerruits stalen ramen en hebben gecementeerde lekdorpels. De symmetrische voorgevel (westgevel) bevat twee getoogde stalvensters in de eerste laag en twee in de topgevel. De topgevel is afgewerkt met een sierlijke, houten windveer en makelaar. De asymmetrische zuidgevel bevat een dubbele houten deur, een tweedelige, houten staldeur met meerdelig bovenlicht, een dubbele houten deur met vijfdelig bovenlicht en in totaal zeven stalvensters. De symmetrische oostgevel bevat uiterst links en rechts twee staldeuren met driedelig bovenlicht, in het midden een stalvenster en in de topgevel twee dezelfde vensters. Een eenvoudige windveer met rijkere makelaar sluit de topgevel af. De noordgevel bevat tien stalvensters. De schuur is ingedeeld in drie ruimten: een stalruimte, een voergedeelte en een driebeukige ruimte met deel en links en rechts stallen. De stal is uitgevoerd met houten standvinken en een taszolder.

Waardering

De schuur uit omstreeks 1900, behorende bij het complex "Hammenwoning" is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf en herkenbaar historisch-functioneel onderdeel van de boerenhofstede, met een karakteristieke hoofdvorm, materiaalgebruik, detaillering en interne indeling.

De schuur heeft stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het complex "Hammenwoning" en vanwege de beeldbepalende ligging aan de Rotterdamseweg en vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de onderdelen van het complex.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)