Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
525285
Complexnummer: 
525283 - De Porceleyne Fles
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
22 augustus 2002
Kadaster deel/nr: 
18442/17
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Delft
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Delft
X-Y coördinaat: 
84945 - 446368

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

De keramiekfabriek De Porceleyne Fles verplaatste haar werkzaamheden in het tweede decennium van de twintigste eeuw naar de Rotterdamseweg. Dit complexonderdeel, een BINNENTUIN, behoort tot die eerste bouwperiode. In en rondom de tuin zijn bouwkeramische produkten tentoongesteld. Aan de westzijde van de tuin bevindt zich de bogen-GALERIJ (arcade), waarmee De Porceleyne Fles op de Wereldtentoonstelling te Parijs van 1900 de hoofdprijs verwierf. De specifieke flesgroene kleur van de galerij is verkregen door het verwerken van uraniumoxide. De tuinaanleg kenmerkt zich door een geometrische vormgeving. De bouwkeramische elementen in en rondom de tuin zijn vervaardigd in verschillende bouwstijlen, waaronder historiserende en expressionistische vormen. Het in 1930 toegevoegde kantoor- en fabrieksgebouw begrenst de tuin aan de oostzijde, het tegelijk met de tuin gebouwde fabrieksgebouw in traditionalistische bouwtrant begrenst de tuin aan de noordzijde. Hier is in de jaren 1990 een glazen uitbouw gerealiseerd.

Omschrijving

De rechthoekige binnentuin is voorzien van een rechthoekige vijver met afgeschuinde hoeken. Op de korte zijde van de vijver ligt een smalle tuinstrook, die wordt gemarkeerd door gebogen keramische tegels. Deze tegels zijn eveneens rondom de vijver aangebracht. De vijver en de strook zijn gelegen in een grasveld. Naast de vijver bevindt zich een keramische fontein met figuratieve motieven. De aan de westzijde van de tuin gelegen bogengalerij is opgebouwd uit een reeks van bouwkeramische bogen in verschillende historiserende stijlen, waaronder de Neo-Romaanse stijl, de Neo-Gotiek en het Oriëntalisme.

Waardering

De binnentuin met arcade is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde.

De binnentuin met arcade heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een specifieke bedrijfstak, die van groot belang was en is voor de ontwikkeling van de voor de regio Delft kenmerkende keramische industrie. Het binnentuin met arcade heeft architectuurhistorische waarde vanwege de veelvuldig toegepaste, door het bedrijf zelf vervaardigde bouwkeramiek, een bouwmateriaal dat in de eerste decennia van de twintigste eeuw van grote invloed was op de ontwikkeling van de architectuur. Daarnaast heeft het complexonderdeel architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een bijzondere ontwikkeling in de toepassing van bouwmaterialen.

Het complexonderdeel heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele relatie met de overige rondom de tuin gesitueerde complexonderdelen.

Het complexonderdeel is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaRotterdamseweg1962628 ARDelft

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenTuin, park en plantsoenTuin
Neeoorspronkelijke functieCultuur, gezondheid en wetenschapWelzijn, kunst en cultuurGalerij (I)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
DelftK2235

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19101920globaalvervaardiging