Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525288
Complexnummer
525287 - Veelust
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82926/90
Kadastrale aanduiding
Delft Y 324
Schieweg 168, 2627 AS te Delft

Omschrijving

Inleiding

De BOERDERIJ 'Veelust' aan de Schieweg 168 is rond 1890 gebouwd. De boerderij is van het type dwarshuisboerderij en maakt deel uit van een reeks van boerderijen, die de Schie als ontginningsbasis hebben. De lage en drassige gronden zijn vrijwel alleen geschikt voor veeteelt, wat ook de naam van de boerderij verklaart.

De boerderij is op enige afstand van de openbare weg gesitueerd. Een hek markeert de toegang tot het erf, waarop zich tevens een aantal schuren bevinden. Het erf is omgeven door sloten en begroeid met diverse boomsoorten.

Het gebouw is opgetrokken in een streekeigen Traditioneel-ambachtelijke bouwtrant.

Omschrijving

Boerderij van het dwarshuistype op een L-vormige plattegrond. Het voorste gedeelte, in gebruik als woning, bestaat uit een kelder, begane grond en kapverdieping onder een zadeldak, waarvan de nok evenwijdig is aan de Schieweg. Haaks op dit voorste gedeelte is een even hoog zadeldak geplaatst. Daarbovenuit steekt de noklijn van het bedrijfsgedeelte. De zadeldaken zijn gedekt met gesmoorde tuile du Nord. Op het zadeldak bevindt zich een dakkapel met vierruits dubbel venster.

De gevels zijn opgetrokken in grauwe rode bakstenen in kruisverband, boven een gepleisterde plint. Strekken bevinden zich boven vensters en deuren. De windveren zijn met houtsnijwerk gedecoreerd. In de gevels bevinden zich vensters met T-schuiframen, waarvan enkele behangen zijn met luiken. In een aantal bovenlichten is glas-in-lood geplaatst. De keldervensters zijn voorzien van diefijzers.

In de asymmetrische voorgevel (zuidzijde) staat een paneeldeur met gietijzeren raamrooster en bovenlicht boven een stoep.

Waardering

De boerderij 'Veelust' is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde.

De boerderij is van cultuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een traditioneel type.

De boerderij heeft architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een laat negentiende-eeuwse streekeigen landelijke bouwstijl.

De boerderij heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de overige complexonderdelen en vanwege de beeldbepalende ligging en de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de overige boerderijen aan de Schie, waarvan meerdere eveneens een monumentenstatus bezitten.

De boerderij is tevens van belang vanwege de grote mate van gaafheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 525287. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1890
1890
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarshuisboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
stijlzuiver
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
stijlzuiver