Kromstraat 33, 2611 EP te Delft
Kromstraat 33 A, 2611 EP te Delft
Kromstraat 33 B, 2611 EP te Delft

Inleiding

PAKHUIS, gebouwd 1876 in opdracht van de voormalige Tabaks-, Koffie- en Theehandel Fa. Schilte. Het pakhuis hoorde oorspronkelijk bij het pand Brabantse Turfmarkt 95-97 (rijksmonumentnr. 11735). Het pand is inwendig verbouwd en geschikt gemaakt voor de huidige functies van café (begane grond) en woningen. Het exterieur is zowel aan de voor- als aan de achterzijde vrijwel intact gebleven. Het voormalige pakhuis maakt deel van een gesloten gevelwand in het beschermde stadsgezicht van Delft.

Omschrijving

Het vanuit een rechthoekige plattegrond boven een gepleisterde plint in schone baksteen opgetrokken pakhuis telt vijf bouwlagen. De gevel heeft een symmetrische indeling en is van het type lijstgevel. Het pakhuis heeft per bouwlaag drie gevelopeningen, waarvan de centraal in de gevel staande openslaande deuren rechtgesloten zijn en de vensters aan weerszijden licht getoogd. De vensters staan tussen strekken en houten onderdorpels en zijn alle voorzien van ramen met een roedenverdeling en zijn in alle bouwlagen identiek. Alleen de strekken en de gemetselde onderdorpels van de vensters in de bovenste verdieping wijken af. Deze bouwlaag wordt tevens verlevendigd door smeedijzeren sierankers. De openslaande deuren op de begane grond staan onder een meerruits-bovenlicht. De openslaande deuren op de verdiepingen zijn deuren met een onderpaneel en roedenverdeling in de deurramen. Alle deuren staan onder geprofileerde houten lateien en zijn voorzien van houten onderdorpels. De gevel wordt beëindigd door een houten entablement met uitkragende geprofileerde kroonlijst die door middel van gesneden klampen met het fries is verbonden. Het fries en de getoogde gevelopening van de bovenste deuren wordt doorsneden door een smalle windkast. Deze is voorzien van een frontonbekroning en rust op gesneden schoren die zijn bevestigd aan de bovendorpel van de bovenste deuren. De blinde zijgevels zijn voorzien van schieters ter hoogte van de vloeren en worden beëindigd door een houten lijst. Rechts in de gevel bevindt zich een hardstenen stichtingssteen met de initialen A.J.M.S. en de datum 15-4 1876.

De achtergevel is eveneens in vrijwel oorspronkelijke staat bewaard gebleven en heeft een met de voorgevel vergelijkbare gevelindeling.

In het inwendige zijn de balkenplafonds (-vloeren) bewaard gebleven De afgetimmerde woonverdiepingen hebben echter een nieuwe indeling gekregen.

Waardering

Het voormalige pakhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de stedenbouwkundige en de architectuurhistorische waarde.

Het pakhuis is van cultuurhistorisch belang als een bijzondere herinnering aan een tak van bedrijvigheid die geheel uit de oude binnenstad is verdwenen.

Het pakhuis heeft ensemble- en stedenbouwkundige waarde als een beeldbepalend onderdeel van een gesloten gevelwand in het beschermde stadsgezicht van Delft.

Het pakhuis heeft architectuurhistorische waarde vanwege de karakteristieke, door de oorspronkelijke functie bepaalde vormgeving.

Het pakhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Pakhuis

Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag