Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525309
Complexnummer
525248 - Begraafplaats met dienstwoning
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82912/97
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Delft B 3533
Bij Kalverbos 4, 2611 XW te Delft
Bij Kalverbos 6, 2611 XW te Delft

Omschrijving

Inleiding

In 1901 ontworpen en geplaatst GEDENKTEKEN in de vorm van een zitbank ter nagedachtenis aan professor Adrien Huet, hoogleraar aan de Technisch Hogeschool van Delft. De uit natuursteen vervaardigde herinneringsbank is vervaardigd naar een ontwerp van Adolf Le Comte en is voorzien van een door prof. A.W.M. Odé ontworpen en vervaardigd bronzen medaillon met de in reliëf uitgevoerde beeltenis van Huet. De zitbank maakt onderdeel uit van het complex op het terrein van de voormalige gemeentelijke begraafplaats (1829-1874) - het huidige Kalverbos - en staat in het beschermde stadsgezicht van Delft.

Omschrijving

De herinneringsbank is opgebouwd uit natuurstenen blokken (waarschijnlijk Pouillenay-steen) en heeft een symmetrisch vooraanzicht. Het midden van de bank wordt geaccentueerd door een boven de bovenrand van de bank uitstekende rondboog met een in brons gegoten portretmedaillon met de en profil uitgevoerde beeltenis van Adrien Huet. De bank heeft een recht middengedeelte en een gewelfd deel aan weerszijden. De gewelfde delen worden aan de voorzijde afgesloten door een uit gestapelde, enigszins bollende onderdelen samengestelde balusters met een bolbekroning. Deze balusters zijn aan de voorzijde voorzien van de jaartallen 1839 (links) en 1899. De horizontaal door diepteverschil in tweeën verdeelde rugpartij van de bank heeft een afgeronde bovenrand en is aan de achterzijde kwartrond aan de bovenkant. De lagere delen zijn vlak.

Het zitgedeelte met de afgeronde hoeken rust op vijf zware consoles. De voetplaat vóór de bank is van grijze hardsteen.

Waardering

De herinneringsbank is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de stedenbouwkundige en de architectuurhistorische waarde.

De zitbank heeft cultuurhistorische waarde als monument ter herinnering aan een man die was verbonden aan een onderwijsinstelling, welke voor Delft van zeer groot belang was en is.

De zitbank heeft ensemblewaarde als een bijzonder element in het Kalverbos, dat van stedenbouwkundig en historisch belang is. De bank is tevens van belang vanwege de samenhang met een aantal bijzondere objecten in het Kalverbos.

De zitbank heeft kunsthistorische en architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere, door kunstenaars van naam gemaakte ontwerp en vanwege het materiaalgebruik.

De zitbank is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 525248. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6)
Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Zitbank Zitbank als gedenkteken

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1901
1901
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair zitbank

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Le Comte, A. ; Drenthe
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker