Delft, bij Oosteinde 172

Inleiding

Vaste VOETGANGERSBRUG genaamd Hopbrug uit 1865 met stijlinvloeden van het Neo-Classicisme, vermoedelijk naar ontwerp van gemeentearchitect C.J. de Bruyn Kops.

De brug ligt over het Oosteinde, een veertiende-eeuwse gracht binnen het beschermde stadsgezicht van Delft, ter hoogte van de Molslaan en de Hopsteeg.

Omschrijving

De brug sluit aan de westzijde direct aan op de gemetselde kade. Aan de oostzijde bevindt zich een bakstenen bruggenhoofd met een trap naar het Oosteinde. De overspanning bedraagt 9,3m. met één doorvaartopening. De doorvaarthoogte bedraag 2.08m boven D.P. en de breedte van het dek is 1,95m.

De brug bestaat uit een onderbouw in metselwerk met gietijzeren kolommen bij de opleggingen. De bovenbouw bestaat uit gewalste ijzeren hoofdliggers (stalen I-profiel) met een dek van ijzeren liggers en troggewelven van IJsselsteen met daarop klinkers. De staalprofielen worden ondersteund door ijzeren, voluut-vormige consoles. De aanzet van het brugdek bestaat uit een hardstenen plaat. De gietijzeren borstwering bestaat uit in totaal zes forse, achthoekige hoekpijlers. De vier kolommen op de brug worden voortgezet in de onderbouw, de twee pijlers die dienst doen ter afsluiting van de trap zijn gefundeerd op het metselwerk van de trap. De doorlopende onderregel en bovenste handlijst worden verbonden door spijlen in doorlopend rondboogmotief, die afgewisseld worden door kleine tussenpijlers. De handlijst loopt aan de oostzijde door in het ijzeren hekwerk langs de kade. Aan de westzijde loopt de balustrade als geheel door tot op straatniveau.

Waardering

De Hopbrug over het Oosteinde is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als uitdrukking van een specifieke functie;

- vanwege de karakteristieke vormgeving, materiaalgebruik en detaillering en de hoge mate van gaafheid.

De brug heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging over het Oosteinde en als onderdeel van de gegroeide stedelijke en waterstaatkundige structuur binnen het beschermde stadsgezicht.

de Bruyn Kops, C.J. ; Drenthe