Delft C 944
Cameretten 1, 2611 HL te Delft
Cameretten 1 D, 2611 HL te Delft
Cameretten 1 E, 2611 HL te Delft
Cameretten 1 F, 2611 HL te Delft
Cameretten 1 G, 2611 HL te Delft

Inleiding

Groot WINKEL-WOONHUIS uit 1899 naar vroeg ontwerp van architect G. Versteeg in stijl verwant aan de Art Nouveau. De sectieltegeltableaus met gemeentewapens van gemeenten uit het Westland en florale motieven zijn vervaardigd door de Delfste fabriek 'De Porceleyne Fles'. Het pand staat beeldbepalend in het beschermd stadsgezicht op de hoek Camaretten-Wijnhaven, tegenover de Hippolytusbuurt en nabij de Markt.

Omschrijving

Onderkelderd winkel-woonhuis op samengestelde plattegrond, bestaande uit een rechthoek met op de zuidoostelijke hoek een rechthoekige inspringing. Het pand van drie bouwlagen met kaplaag is opgetrokken in baksteen (kruisverband, knipvoeg). De samengestelde kap met afgeplat schilddak en dwarskappen is gedekt met rode tuiles du Nord. De houten gootlijst steunt op geprofileerde klossen. Rond de gemetselde koekoeken aan de Wijnhaven (westgevel) bevindt zich een gietijzeren hekwerk op hardstenen plintstenen.

De gevels kenmerken zich door het gevarieerde materiaalgebruik en de zorgvuldige detaillering zoals een hardstenen plint, waterlijst, rijke smeedijzeren gevelankers, rechtgesloten vensters met geprofileerde hardstenen lateien, die in horizontale richting over de gehele breedte van de gevel doorlopen en in verticale richting tot de hoogte van tussendorpel doorlopen, hardstenen onder- en lekdorpels, houten schuiframen met gekleurd glas-in-lood bovenlicht en gesneden stijlen, siermetselwerk in de boogvelden, een winkelpui van ijzer en graniet, een houten entreedeur naar woongedeelte met smeedijzeren geheng en rooster, sectieltegeltableaus, keramische pirons.

De noordgevel aan de Cameretten bestaat uit een vier vensterassen breed linker deel en een deel met een topgevel. Links bevindt zich op de eerste bouwlaag over de gehele breedte van de vier vensterassen een winkelpui. In de plint kelderlichten met sierlijke smeedijzeren roosters. Vier granieten pilasters met siersmeedwerk met daarboven een stalen puibalk, verrijkt met smeedwerk in florale motieven ter hoogte van de pilasters. Uiterst links de entree naar de woning met deur met ruiten en bovenlicht. De houten etalageramen hebben bovenlichten met gebogen roeden en gekleurd glas-in-lood. Op de verdieping vier rechtgesloten vensters met natuurstenen, verbonden lateien, die langs de dagkanten doorlopen tot de kalven van de ramen. In de tweedelige bovenlichten van de schuiframen gekleurd glas-in-lood. Op de tweede verdieping vier rechtgesloten vensters onder latei met T-schuiframen en driedelig bovenlicht met gekleurd glas. In het dakvlak twee houten dakkappellen onder schildkapjes met twee vensters met schuiframen en zesruits bovenlicht. Het rechter geveldeel is afgesloten door een boven de dakvoet opgetrokken tuitvormige topgevel, die bovenaan recht met een balustrade wordt beëindigd. De gevel bevat uit twee vensters met gemeenschappelijke latei en schuiframen met glas-in-lood. Op de verdiepingen telkens drie vensters onder gemeenschappelijke latei en met smalle gemetselde muurdammen. In het midden een schuifraam met tweedelig bovenlicht en aan weerszijden smalle vensters met schuiframen. Ter hoogte van de verdiepingsvloer telkens een fries met sectieltegeltableaus. Geheel in de top een natuurstenen meervoudig kozijn met een kruisvenster met natuurstenen tussendorpel en negenruits bovenlichten en aan weerszijden daarvan kleine rechtgesloten vensters. Boven de vensterpartij een boog met in het boogveld sectieltegeltableaus. De westgevel aan de Wijnhaven kenmerkt zich eveneens door een tweedeling. De plint in schoonmetselwerk, die afgesloten wordt door een hardstenen waterlijst bevat twee koekoeken met drie keldervensters met geprofileerde latei. In eerste bouwlaag twee smalle, staande, rechtgesloten vensters. Daarboven een blindnis met hardstenen waterlijst en bovenin op de tweede verdieping een driedelig venster met rijk geprofileerde latei en smalle gemetselde tussenstijlen, die beëindigd worden door hardstenen sluitstenen. Het rechter geveldeel ter breedte van twee vensterassen bevat op de begane grond een venster en rechts daarvan een entree (vervanging van venster). Op de verdiepingen telkens twee T-schuiframen met driedelig bovenlicht. In de tuitgevel een hijsopening met rijk gesneden, houten, dubbele hijsdeur (glasdeur met driedelig bovenlicht) met aan weerszijden een klein venster. Daarboven een hijsbalk onder een met pannen gedekt afdakje. In het boogveld sectieltegeltableaus.

Het interieur heeft op de verdiepingen de oorspronkelijke indeling en detaillering grotendeels behouden. Van belang zijn onder meer: tochtdeur met gekleurd glas-in-lood, stucplafonds, marmeren schouwen, gekleurd glas-in-lood bovenlichten, houten keukenschouw, vaste keukenkast, scheluwe houten trap met houten balustrade met gesneden delen, paneeldeuren, kraalschroten (dakbeschot), kelder met troggewelven en ijzeren liggers.

Waardering

Het winkelwoonhuis aan de Camaretten 1;1b van architect Versteeg uit 1899 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als uitdrukking van een functie;

- als voorbeeld van een aan de Art Nouveau verwante bouwstijl, vanwege de plaats die het inneemt als vroeg werk in het oeuvre van de architect Versteeg en vanwege de karakteristieke gevels, materiaalgebruik, detaillering en interieur en de hoge mate van gaafheid daarvan.

Het heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging op de hoek Camaretten-Wijnhaven nabij het centrale marktplein in het beschermde stadsgezicht van Delft.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

Versteeg, G. ; Drenthe