Nieuwelaan 180, 2611 SB te Delft
Nieuwelaan 182, 2611 SB te Delft

Inleiding

Voormalige dubbele BRUGWACHTERSWONING met HEKWERK, in of kort na 1893 door Provinciale Waterstaat gebouwd in samenhang met de aanleg van het provinciaal kanaal met daarover een draaibrug nabij de Oostpoort. Vrijstaand gelegen pand met twee woningen onder een kap, opgetrokken in een romantische chaletstijl met neorenaissance invloeden.

In 1976 zijn op het voordakschild van de linker woning een kleine dakkapel en op het achterdakschild, over beide woningen doorlopend, een grote dakkapel geplaatst in enigszins aangepaste vormen.

Omschrijving

Op ruim eigen erf gelegen vrijstaand pand met twee woningen onder een dak, op samengestelde plattegrond met een bouwlaag en een zolder onder een samengesteld schilddak met een iets opgetilde onderrand. Aan weerszijden uitbouwen onder een zeer flauw hellend schilddak en aan de achterzijde aanbouwen onder schilddaken en een lessenaarsdak. Het pand bevat twee naast elkaar liggende woningen met in principe een gespiegelde plattegrond.

Verzorgde architectuur, gekenmerkt door een speelse bouwmassa en een zorgvuldige detaillering. Alle buitengevels uitgevoerd in fijn gevoegd schoon metselwerk van rode baksteen, verlevendigd met onderdelen in (kunst-)natuursteen zoals deurlateien, sluitstenen in strekken en ontlastingsbogen, speklagen en hoekblokjes.

Voorgevel met per woning enkele afwijkende vormen. De voorgevel van de rechter woning springt iets naar voren en is op de hoeken voorzien van een liseen. Beide woningen met een voorgevel ter breedte van twee vensterassen en aan de vrij liggende zijgevel een lagere uitbouw met in de voorgevel ervan de voordeur.

Voordeuren uitgevoerd als paneeldeur, in drie verticale stroken verdeeld en ter halver hoogte onderbroken door een horizontaal paneel waarboven ruitjes zijn aangebracht. Boven de deuren, daarvan gescheiden door een relatief forse latei, een ongedeeld segmentboogvormig getoogd bovenlicht onder een ontlastingsboog.

De vensters van de woningen uitgevoerd als schuifvenster met glas-in-lood in de bovenramen. De ramen van de linker woning zijn recht beeindigd onder een strek; de ramen van de rechter woning zijn segmentboogvormig beeindigd onder een ontlastingsboog. Aan de buitenzijde luiken.

De voorgevel van de linker woning kraagt licht uit op een geprofileerde lijst met kleine consoles en wordt beeindigd door de overstekende dakrand met dakgoot, rustend op stijltjes met korbeels, aanzettend op stenen consoles. De voorgevel van de rechter woning is als topgevel opgetrokken tot op zolderniveau en bevat onder een dubbele ontlastingsboog een klein venster met draairamen en buitenluiken. De topgevel wordt beeindigd door de overstekende rand van het afgewolfde dak, voorzien van een in chaletstijl versierde opengewerkte windveer. Het overstekende dak rust op paren stijltjes met korbeels, aanzettend op stenen consoles.

De zijgevels bezitten vlak achter de voorgevel een zeer smal schuifvenster, recht beeindigd onder een strek en voorzien van een buitenluik en glas-in-lood in het bovenraam. Tegen beide zijgevels zijn uitbouwen geplaatst met in de zijgevels een keukenraam met buitenluiken en een klein WC-raampje.

De achtergevels zijn grotendeels aan het oog onttrokken door bescheiden aanbouwen.

Het dak is gedekt met grijze kruispannen. Op de woningscheiding een gemetselde schoorsteen. De nok van de rechter woning is voorzien van een met smeedwerk versierde piron met windvaan waarin de uitgesneden initialen 'P W' staan voor 'Provinciale Waterstaat'.

Op het zijdakschild van de linker woning is een oorspronkelijke dakkapel aanwezig. voorzien van een kroonlijstje, oren en een zinken dakje, bekroond door een met smeedwerk versierde piron. De uitbouwen aan weerszijden, waarin zich de ingangen bevinden, zijn voorzien van een flauw hellend met zinken roevendak.

Erfafscheiding aan de voorzijde langs de straat bestaande uit het oorspronkelijke smeedijzeren hek, waarin twee dubbele draaihekken met versierde stijlen in vakwerk.

Waardering

Dubbele brugwachterswoning met erfafscheiding, van algemeen belang vanuit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt, vanwege de specifieke oorspronkelijke functie en de relatie met het provinciaal kanaal (verbinding Rotterdam-Leiden), een waterstaatkundig element in de historische stedenbouwkundige structuur. Het is architectuurhistorisch van belang als goed en vrijwel gaaf voorbeeld van een romantische chaletstijl met invloeden van de neorenaissance uit het einde van de 19de eeuw. Het pand heeft situeringswaarde door de ligging in een binnenbocht aan het provinciaal kanaal in de omgeving van monumentale voormalige TU-gebouwen en van de Oostpoort.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Brugwachterswoning(K)