Markt 1, 2611 GP te Delft
Markt 1 A, 2611 GP te Delft
Markt 1 D, 2611 GP te Delft
Markt 1 F, 2611 GP te Delft

Inleiding

De WINKEL met BOVENWONING is gebouwd in 1913 in opdracht van de firma in manufacturen en confectie A. Reichert. De ontwerper van het hoekpand was de architect A. van der Lee die het de stilistische kenmerken van de vroeg negentiende-eeuwse Overgangsarchitectuur gaf met invloeden van het Berlagianisme. Het op de hoek van de Cameretten en de Markt gesitueerde winkelpand maakt deel uit van het beschermde stadsgezicht van Delft.

Omschrijving

Het hoekpand is opgetrokken in baksteen en verschillende soorten natuursteen. Het vier bouwlagen tellende WINKEL/WOONHUIS staat onder met tuiles du Nord gedekte zadeldaken. Zowel de brede gevel aan de Markt als de smalle kopgevel aan de Cameretten zijn symmetrisch. De winkelpui heeft een zeer representatief karaker en rijke uitstraling door het gebruik van diverse soorten natuursteen. De plint is van hardsteen, de bundelzuilen met de teerlingkapitelen aan weerszijden van de entree zijn van gepolijst graniet. Hierboven ligt een uit blokken zandsteen samengestelde gevelpartij met in de lijst tussen kraagstukken een tegeltableau met de firmanaam A. Reichert in vergulde letters. De etalageramen aan weerszijden staan onder puibalken van geklonken staal. De gebogen hoekpartij op de begane grond met halfzuilen en rondboogvenster met eveneens gebogen raam is opgebouwd in dezelfde materialen als de ingangspartij. De hoek wordt geaccentueerd door een uitgehakte versiering. De winkeletalage aan de Cameretten is vergelijkbaar met die aan de Markt. De pui wordt beëindigd door een dunne profiellijst. De gevel boven de winkelpui wordt horizontaal doorsneden door zandstenen speklagen en hoekaccenten. De rechtgesloten vensters hebben in zandstenen kozijnen gevatte ramen. De eerste en de tweede verdieping zijn identiek. De gevel aan de Marktzijde heeft een iets hoger opgaand middenrisaliet met relatief smalle, tweedelige vensters en aan weerszijden brede zesdelige vensters. De lage derde verdieping heeft in de risaliet een venster met deelzuiltje en aan weerszijden een breed, vierdelig venster met tussenstijlen. Alle verdiepingsvensters zijn rechtgesloten. De vensters in de gevel aan de Camerettenzijde zijn identiek aan de vensters aan weerszijden van de risaliet aan de Marktzijde. De per bouwlaag op een verschillende wijze afgesnoten hoek wordt aan de bovenkant van elke bouwlaag geaccentueerd door een uitgehakte versiering in de vorm van een op een uil gelijkende vogel (eerste verdieping), een kleiner versieringselement op de tweede verdieping en weer een vogel op de derde verdieping. De risaliet aan de Marktgevel wordt beëindigd door een voor een steekkapje staande puntgevel met zandstenen schouderstukken en een rond oeil-de-boeuf. Aan weerszijden hiervan heeft de gevel een horizontale beëindiging. De gevel aan de Cameretten is eveneens een puntgevel met schouderstukken en rond oeil-de-boeuf. De punt is echter samengesteld uit blokken natuursteen. Het pand is inwendig ingrijpend verbouwd. Alleen en bijzonder stucplafond en een houten lift met een raam van geslepen glas zijn als bijzondere onderdelen bewaard gebleven.

Waardering

Het WINKEL/WOONHUIS is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, stedenbouwkundige en architectuurhistorische waarde.

- Het pand heeft cultuurhistorische waarde omdat het een goed voorbeeld is van vroeg twintigste-eeuwse winkelarchitectuur.

- Het pand heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde als een bijzondere afsluiting van een gesloten gevelwand in het historische stadshart van Delft en vanwege de sterke samenhang met de bebouwing aan weerszijden.

- Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de kwaliteit van het ontwerp, de detaillering en het bijzondere materiaalgebruik.

- Het pand is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur en delen van het interieur.

Nee Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkel (G2)