Tegenover Verwersdijk 116, 2611 NL te Delft

Inleiding

Vaste VOETGANGERSBRUG, genaamd Rapenbloembrug, uit 1891, vermoedelijk naar ontwerp van gemeentearchitect C.J. de Bruyn Kops.

De brug ligt over de Verwersgracht en verbindt de kaden van de Verwersdijk ter hoogte van de Visstraat en de Doelenstraat.

Omschrijving

De brug sluit aan op de kaden van de Verwersdijk door bakstenen bruggenhoofden met een trap. De brug heeft een totale overspanning van ong. 9m. met één doorvaartopening en een dekbreedte van 2,4m.

De onderbouw van de brug bestaat uit metselwerk met gietijzeren delen bij de opleggingen. De bovenbouw bestaat uit twee gebogen gewalste ijzeren hoofdliggers met I-profielen met betonnen brugdek met een dekking van IJsselstenen. De traptreden bestaan uit graniet. De gietijzeren borstwering heeft in totaal acht forse, achthoekige hoekpijlers. De vier pijlers op de brug worden voortgezet op de hoeken van het bruggenhoofd. de vier pijlers die dienst doen ter afsluiting van de trap zijn gefundeerd op het metselwerk van de trap. De ijzeren borstwering loopt aan weerszijden van de brug en de trappen. De doorlopende onderregel en bovenste handlijst van de balustrade worden verbonden door spijlen in doorlopend rondboogmotief, die afgewisseld worden door kleine tussenpijlers.

Waardering

De Rapenbloembrug over de Verwersgracht is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als uitdrukking van een specifieke functie;

- vanwege de karakteristieke vormgeving, materiaalgebruik en detaillering en de hoge mate van gaafheid.

De brug heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging over de Verwersdijk en als onderdeel van de gegroeide stedelijke structuur binnen het beschermde stadsgezicht.

de Bruyn Kops, C.J. ; Drenthe