Verwersdijk 8, 2611 NH te Delft
Verwersdijk 8 A, 2611 NH te Delft
Verwersdijk 8 B, 2611 NH te Delft

Inleiding

SCHOOLGEBOUW, voormalige gemeenteschool voor jongens, gebouwd in 1874 in de stijl van het Eclecticisme naar ontwerp van gemeentearchitect C.J. de Bruyn Kops. De gevel bevat op de gotiek en de vroege Renaissance geïnspireerde details, zoals de detaillering van de vensters en de speklagen, maar ook classicistische details zoals de geblokte lisenen.

De aanbouw aan Pluympotzijde stamt uit 1927 toen het pand de bestemming van drukkerij kreeg.

Het pand bevindt zich tussen de Verwersdijk en de Pluympot, in het beschermde stadsgezicht van Delft en voegt zich met de voorgevel in de oostelijke gevelwand van de Verwersdijk. De gevelwand volgt hier de knik van de gracht en het pand ligt schuin tegenover de Choorstraat.

Omschrijving

Pand opgetrokken in baksteen (kruisverband met knipvoeg) op rechthoekige plattegrond, met aan de Verwersdijk twee bouwlagen met mezzanino en schildkap en daarachter een tweelaags bouwvolume onder zadeldak in langsrichting, dat ingrijpt in de schildkap. Het schilddak is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen, het zadeldak met rode Hollandse pannen. Op de nokhoeken van het schilddak symmetrisch geplaatst twee gemetselde schoorstenen, bekroond met siersmeedijzer. Aan de zijde van de Pluympot bevindt zich een uitbouw onder lessenaarsdak. De asymmetrische voorgevel bestaat uit vier assen met een sterke nadruk in detaillering en materiaalgebruik van de meest rechtse, risalerende as, waarin zich de entree bevindt. De gevel wordt horizontaal geleed door de hoge plint, de speklagen van gele baksteen, de doorlopende natuurstenen waterlijsten per bouwlaag en de afsluiting van de gevel met forse uitkragende daklijst. Er zijn rijke smeedijzeren muurankers toegepast. Het drie assen brede linkerdeel van de gevel heeft een hoge natuurstenen plint onder drie rondboogvensters, die gelijk dienst doet als lekdorpel. De vensters bevatten houten, negenruits schuiframen waarboven een segmentboogvormig meerdelig bovenlicht. Ieder venster is omlijst met een strek in gele steen, afgesloten met een natuurstenen sluitsteen en een natuurstenen lijst met een bekroning met kruisbloemmotief. Onder de waterlijst tussen de eerste en tweede bouwlaag bevinden zich uitgemetselde gele velden. De drie getoogde vensters op de verdieping bevatten zesruits schuiframen onder strekken van gele steen met natuurstenen sluitsteen, die afgesloten worden met een natuurstenen waterlijstje. Onder de waterlijst wederom uitgemetselde vlakken. Boven de waterlijst een mezzanino met drie getoogde vensters onder strek met tweedelige ramen. De rechter as bevat een rondboogvormige entreepartij met aan weerszijden geblokte lisenen op natuurstenen sokkels en met kapitelen in gele steen. De natuurstenen omlijsting van de in gele steen gemetselde ronde boog rust op de natuurstenen afdekplaat van de kapitelen en heeft in het midden een trapeziumvormige sluitsteen. Binnen de houten deuromlijsting op hardstenen neuten bevindt zich de rechtgesloten, hardhouten dubbele paneeldeur met twee ruiten met boven het kalf een rondboogvormig bovenlicht met lantaarn. Boven de waterlijst bevindt zich een licht getoogd venster met zware, houten omlijsting en een zesdelig schuifraam. De omlijsting is bekroond met een kruisbloemmotief, waaronder een houten sluitsteen. Boven het venster een gemetseld, geel vlak in decoratief verband. De lisenen zijn uitgevoerd met hardstenen sokkel en gele steen met blokken van rode steen. Boven de samengestelde waterlijst twee rode lisenen met gele steen omzoomd, waartussen een licht getoogd venster met zware houten omlijsting en tweedelig raam. De gevel wordt bovenaan afgesloten door een band van gele steen in decoratief metselwerk en details in rode steen en een uitkragende, samengestelde daklijst. Deze wordt gedragen door houten, geprofileerde consoles.

De zijgevels staan gedeeltelijk vrij. De noordgevel bevat onder meer rechtgesloten vensters onder strek. De drieassige achtergevel aan de Pluympot bevat twee reeksen rechtgesloten, staande vensters met houten kruisramen met vierdelige onderramen en tweedelige bovenramen. Voorts eenvoudige houten bakgoot met klossen.

In het interieur zijn de twee trappenhuizen met steektrappen in neoclassicistische detaillering en de kozijnen met houten pen- en gatverbindingen van belang.

Waardering

Het schoolgebouw aan de Verwersdijk 8, voormalige gemeenteschool voor jongens, uit 1874, gebouwd in de stijl van het Eclecticisme naar ontwerp van gemeentearchitect C.J. de Bruyn Kops is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als uitdrukking van een functie;

- als voorbeeld van het Eclecticisme, vanwege de plaats die het inneemt in het oeuvre van de gemeentearchitect C.J. de Bruyn Kops en vanwege de karakteristieke voorgevel in het bijzonder het materiaalgebruik en de detaillering en de hoge mate van gaafheid daarvan.

Het pand heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging als onderdeel van de oostelijke gevelwand van de Verwersdijk in het beschermde stadsgezicht van Delft.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw

de Bruyn Kops, C.J. ; Drenthe