Goudswaard E 177
Tegenover Molendijk 73, 3267 AL te Goudswaard

Inleiding

De SCHUUR tegenover de boerderij Molendijk 73 te Goudswaard is gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw. De schuur behoort bij deze reeds eerder beschermde in oorsprong 18de eeuwse boerderij(monumentnummer 17064). De schuur is vormgegeven in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Waarschijnlijk zijn de gevels één of meerdere keren van vernieuwde gepotdekselde delen voorzien.

Omschrijving

De schuur staat tegenover de boerderij Molendijk 73 aan de oostelijke rand van de dorpskern Goudswaard. Zowel boerderij als schuur zijn op het dijkniveau gebouwd, ter voorkoming van wateroverlast. De boerderij is gebouwd op de zuidelijke talud van de oost-west georiënteerde dijk, de schuur op de westelijke talud. De noordgevel van de schuur grenst aan de geasfalteerde weg op de dijk. De schuur heeft een bijna vierkante plattegrond. De deels in het dijklichaam verzonken onderbouw is opgemetseld in ijsselformaat gele baksteen in kruisverband. De bovenbouw, ter hoogte van één bouwlaag, is opgetrokken uit gepotdekselde houten delen. Het zadeldak is gedekt met rode Hollandse pannen. De nokrichting is evenwijdig aan de dijk. De kopgevels zijn voorzien van gesneden makelaars. De asymmetrische voorgevel (oostzijde) heeft in de bovenbouw een luik en in de onderbouw een gietijzeren raampje. In de bovenbouw zijn over de gehele breedte van de gevel vier wagendeuren aangebracht, waarvan echter alleen de twee rechter deuren toegankelijk zijn voor wagens. De asymmetrische achtergevel heeft in de onderbouw een houten deur. In de bovenbouw zijn onder elkaar twee vensters aangebracht, waarvan de bovenste met kruisraam. De linker zijgevel heeft in de onderbouw twee segmentboogvormige vensters met gietijzeren raam. In het midden van de bovenbouw staat een recht gesloten zesruits-venster, geflankeerd door een klein drieruitsraampje in het westelijke deel van de gevel. De vensterloze rechter zijgevel bevat een afsluitbare luchtopening ter grootte van de potdekseldeel over een lengte van ca. 2 meter, ongeveer 1.4 meter boven de grond en plusminus 2 meter uit de oostgevel.

Waardering

De schuur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde.

-\tDe schuur heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van een bijzonder agrarisch ensemble aan de rand van de dorpskern van Goudswaard.

-\tDe schuur heeft architectuurhistorische waarde als een bijzonder voorbeeld van een schuur in een streekeigen Ambachtelijk-traditionele bouwtrant.

-\tDe schuur heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie tussen de schuur en de boerderij aan de oostelijke zijde van de dijk.

-\tDe schuur is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)