525375 - Hofje van Belois
Schiedam M 3410
Hofje van Belois 30, 3117 DS te Schiedam
Hofje van Belois 32, 3117 DS te Schiedam
Hofje van Belois 34, 3117 DS te Schiedam
Hofje van Belois 36, 3117 DS te Schiedam

Inleiding

HOFJESWONINGEN, behorende bij het complex "Hofje van Belois", bestaande uit vijf bouwblokken met in totaal 36 woningen, opgesteld rond een binnentuin op een trapeziumvormig grondplan. Het hofje is in 1926 gebouwd in Traditionalistische trant naar een ontwerp van architect A. Stahlie (1886-1934).

NB: Tijdens een renovatie in 1986 zijn de interieurs van de meeste woningen veranderd. De oorspronkelijke indeling met op de begane grond een woonkamer, keuken en slaapkamer en op de verdieping een bergzolder werd veranderd in een open keuken/woonkamer op de begane grond en op de verdieping een slaapkamer. In één woning, nr. 23, is echter de oorspronkelijke indeling gehandhaafd.

Omschrijving

Hofje bestaande uit 36 woningen, verdeeld over vijf bouwblokken van een bouwlaag en een kapverdieping onder met rode pannen gedekte zadeldaken. Het terrein met trapeziumvormige plattegrond wordt ontsloten door poortgebouwen centraal in de bouwblokken aan de Aleidastraat (voorzijde) en de Jan van Avennesstraat (achterzijde). De drie overige bouwblokken op symmetrische wijze in de binnentuin gegroepeerd.

Het hofje is opgetrokken in rode baksteen in kruisverband. Aan de straatzijden onder de - per woning - dubbel gegroepeerde vensters doorlopende rollagen in baksteen. Onder de vensters met houten kozijnen aan de straatzijde bakstenen waterdorpels, boven de vensters rollagen. De openslaande ramen zijn eenruits met vierruits bovenlichten. Tussen de vensters telkens een eenruits klepraam met houten omlijsting.

In de beide straatgevelwanden een poortdoorgang met kap, die het zadeldak onderbreekt. Poortgebouwen aan Aleidastraat en Jan van Avenesstraat identiek, met boven de onderdoorgang in ijzer gegoten letters "HOFJE VAN BELOIS".

Boven dit opschrift een bakstenen rollaag, waarboven gekoppelde eenruits klepraampjes met houten kozijnen. Tevens rollagen langs de bakstenen puntgevels. Ter weerszijden van de onderdoorgang pilasters in schoon metselwerk met natuurstenen basement, waarboven links het jaartal 1593 en rechts het jaartal 1926 in hardsteen. Ter weerzijden van de pilasters een eenruits klepraampje met houten kozijnen.

De zadeldaken zijn met rode pannen bedekt en hebben een mastgoot met regenpijpen. Per woning een kleine dakkapel met gekoppeld eenruits kleppend dakraam met houten omlijsting. Op de nokrand van het dak per woning een in baksteen gemetselde schoorsteen.

De ingangen van de woningen bevinden zich in de gevelwanden die gericht zijn op het binnenterrein. Iedere woning heeft een houten paneeldeur waarin een verticaal geplaatst kijkraampje. De deuren hebben een houten omlijsting, boven de deur een houten luifel, direct boven de luifel een eenruits kleppend bovenlicht. De vensters bestaan per woning uit gekoppelde eenruitsramen met achtruits bovenlicht en houten omlijsting. Net als aan de straatzijde ook hier per woning een kleine dakkapel.

De detaillering van de poortgebouwen aan de binnenzijde van het hofje is gelijk aan de detaillering aan de straatzijde, met uitzondering van de letters "HOFJE VAN BELOIS", die hier ontbreken en de dubbele openslaande houten poortdeuren met spijlen, die het binnenterrein aan deze zijde afsluiten. Bovendien bevindt zich links en rechts van beide onderdoorgangen een toegangsdeur naar een woning.

De bouwblokken waarbij de toegang zich aan de kopse kant bevindt, hebben eveneens een houten paneeldeur met houten luifel, waarboven een eenruits kleppend bovenlicht. Hoog in de puntgevel gekoppelde eenruits klepraampjes met houten kozijnen, ter weerszijden van de toegangsdeur een eenruits klepraampje.

Alleen in woning nr. 23 is de oorspronkelijke indeling gehandhaafd met op de begane grond een woonkamer, keuken en slaapkamer en op de verdieping een bergzolder. In de woonkamer het originele (eenvoudige) stucplafond, in de keuken zijn nog de paneelkastdeuren aanwezig met daarin vijf horizontale ruiten. Op de verdieping heeft het dakraam nog de oorspronkelijke betimmering.

Waardering

Hofjeswoningen, onderdeel van het complex "Hofje van Belois", gebouwd in 1926 in Traditionalistische trant naar ontwerp van architect A. Stahlie, van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en hoge ensemblewaarde.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid Hofje

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Hofjeswoning