Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525377
Complexnummer
525375 - Hofje van Belois
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82919/119
Kadastrale aanduiding
Schiedam M 3410
Hofje van Belois 1, 3117 DR te Schiedam

Omschrijving

Inleiding

REGENTENHUIS, deel uitmakend van het complex "Hofje van Belois", gebouwd in 1926 in Traditionalistische trant naar een ontwerp van architect A. Stahlie (1886-1934) te Schiedam. Het regentenhuis neemt een centrale positie in op het trapeziumvormige binnenterrein van het hofje.

NB: Het regentenhuis wordt tegenwoordig gebruikt als kantoor van de Historische Vereniging Schiedam.

Omschrijving

Het vrijstaande regenthuis is opgetrokken in rode baksteen in kruisverband en bestaat uit een driezijdige middenrisaliet onder een puntdak bekroond door een bakstenen pinakel, met aan weerszijden een rechthoekige vleugel onder een zadeldak. De daken zijn met rode pannen bedekt.

In de beide vleugels dubbele openslaande paneeldeuren met in beide deuren verticaal kijkraampjes. In het middenrisaliet eenruitsramen met glas-in-lood bovenlichten met afbeeldingen van Schiedam.

Het interieur bevindt zich nog in oorspronkelijke toestand en omvat een houten lambrisering om de kasten heen getimmerd, kroonluchter, regentenstoelen, schouw met schouwstuk, voorstellende stadsgezicht Schiedam, W.C. met granieten vloer, zwart-witte vloertegelversiering, geel-blauwe muurtegels en fonteintje.

Waardering

Regentenhuis, deel uitmakend van het complex "Hofje van Belois", gebouwd in 1926 in Traditionalistische trant naar ontwerp van architect A. Stahlie, van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en hoge ensemblewaarde.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 525375. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid Hofje Regentenhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1926
1926
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Stahlie, A. ; Tjalling III
architect / bouwkundige / constructeur