Actualiteit gegevens: 02-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
525380
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
De Kuyper
Complexnummer: 
525378 - De Kuyper
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 juni 2002
Kadaster deel/nr: 
82920/45
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Schiedam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Schiedam
X-Y coördinaat: 
87498 - 436385

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

KANTOORGEBOUW met rechts aangebouwd voormalig EXPEDITIEGEBOUW behorende bij het distilleerderijcomplex De Kuyper uit 1910-1911.

Omschrijving

Het kantoorgebouw met rechts aangebouwd expeditiegebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond boven een rustica plint in rood en geel metselwerk in kruisverband. Het pand telt twee bouwlagen onder een plat dak, dat boven de voorgevel is voorzien van opgemetselde hoekpenanten. In de bredere rechter hoekpenant is een tegeltableau met het bouwjaar 1911 aangebracht. De voorgevel heeft in beide bouwlagen twee vensterstroken van drie vensters met daartussen een enkel venster en geheel rechts een enkel venster. De drie driedelige schuiframen bevatten schuiframen met glas-in-lood bovenlichten. De vensters van de verdieping zijn getoogd. Aan weerszijden van het middelste venster op de verdieping bevinden zich smalle rondboog blindnissen. In de tweede bouwlaag zijn onder de middelste vensters van de vensterstroken hardstenen gevelornamenten aangebracht. De gevel wordt afgesloten met een overstekende houten geprofileerde bakgoot op gootklossen. De hoofdentree bevindt zich in de gevel van het voormalige expeditiegebouw rechts van het kantoor. Een zijentree is gesitueerd in de noordwestelijke zijgevel aan de fabrieksstraat. Ter weerszijden van de zijentree een breed en een smal venster met segmentboog. Op de etage drie vensters. Het expeditiegebouw rechts heeft een zadeldak waarvan de nokas haaks op de Buitenhavenweg georiënteerd is. De topgevel is aan de onderzijde met de belendende gevels verbonden door middel van gemetseld 'traliewerk' en is symmetrisch ingedeeld met in het midden een grote inrijpoort met rondboog bovenlicht met roedeverdeling. Links in de gevel de entree van het kantoor, met fraaie houten eenruits paneeldeur voorzien van siersmeedwerk. De entree is geplaatst in een getrapt spaarveld en wordt bekroond met een cartouche waarop een anker, een van de symbolen van De Kuyper. Rechts in de gevel een getoogd venster.

In het interieur zijn onder meer van belang de originele betimmeringen en trap. De entree aan de Buitenhavenweg geeft toegang tot een portaal met een loket naar het kantoor links. Door een centraal vierkant ingedeeld dakraam treedt daglicht binnen. De gang is bedekt met vloertegels met plantmotieven. Via dubbele klapdeuren met ramen en sober maar sierlijk glooiend lijnverloop, geeft de hal rechts toegang tot de toiletten en links enerzijds tot deuren die naar de achter het kantoor gelegen administratie en laboratoria leiden. Boven deze paneeldeuren zijn achttienruits glas-in-loodvensters in de wand geplaatst. Links van de gang bevinden zich wederom loketten naar het kantoor waar eertijds loon aan de werknemers werd uitbetaald. Deze loketten hebben houten kozijnen en een geslepen glaspaneel met het anker en de naam van het bedrijf. Via een tweede dubbele glazen klapdeur met erboven siersnijwerk en een nieuw geslepen venster, loopt de gang met een knik verder naar de entree aan de fabriekstraat. In dit deel geeft een houten spiltrap met bewerkt houten leuning toegang tot de geheel verbouwde kantoorruimte op de etage. Tegenover de trap bevindt zich het directeurskantoor, in vrijwel originele staat. De rechthoekige kamer heeft een half open houten balkenlaag, met moerbalken die in de muren eindigen met sleutelstukken met leeuwenkoppen. Verder een gekorniste plafondlijst, houten paneellambrisering en deurkozijnen met hoofdgestellen. In de bovenlichten van de schuifvensters in de voorgevel glas-in-lood voorzien van cartouches met de symbolen van De Kuyper: anker, hart en de fles Geneva. Aan weerszijden van de kozijnen zijn houten pilasters aangebracht. Onder de vensters bevinden zich verwarmingskasten.

Waardering

Kantoorgebouw met expeditiegebouw van algemeen belang wegens cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het distilleerderijcomplex De Kuyper. Tevens van belang vanwege het goed bewaarde interieur.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBuitenhavenweg983113 BESchiedam
NeeBuitenhavenweg98A3113 BESchiedam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenHandel en kantoorKantoorgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
SchiedamL4101

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Traditionalismestijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19101911exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Meijneken, A.W. ; Tjalling IIIarchitect / bouwkundige / constructeur