Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525382
Complexnummer
525381 - 't Huis te Poort
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82920/60
Kadastrale aanduiding
Schiedam A 1897
Dam 28, 3111 BD te Schiedam

Omschrijving

Inleiding

ZAALKERK uit 1862, behorende bij het kerkelijk complex van de Oud-Katholieke gemeente "'t Huis te Poort".

Omschrijving

Zaalkerk met driezijdige apsis en zadeldak, opgetrokken in grauw metselwerk in staand verband.

De voorgevel is een tuitgevel met gepleisterde en met rondbogen geprofileerde hoeklisenen. De symmetrische gevel bevat in het midden de licht terugspringende entree- en vensterpartij, in een hoog opgaande geprofileerde rondboog omlijsting. De entree bestaat uit een dubbele houten paneeldeur met dubbele vierkante en rondbooglijsten, en een gietijzeren rondboogsnijraam met bloemvormige tracering. De entree wordt gescheiden van de vensterpartij door een fries met in gotische belettering 'Oud katholieke kerk'. Het hoge gietijzeren venster met zesvlaksroedenverdeling wordt bekroond door een snijraam conform eerder beschreven. De hoeklisenen zijn voorzien van cordonlijsten en daarboven en daaronder voorzien van rondboog spaarvelden. De hoeklisenen worden afgesloten door sterk uitkragende, geprofileerde houten kroonlijsten. De tuit is voorzien van een omlopend band in pleisterwerk en wordt bekroond door een gietijzeren kruis.

De zijgevels zijn voorzien van drie gietijzeren rondboogvensters, voorzien van tracering in de kop, gedragen door zuiltjes. De zijgevels zijn beeindigd met een bakgoot.

Aan de achtergevel bevindt zich de driezijdige apsis met zinken dakbedekking. Boven dit dak bevindt zich een houten rondboogdeur die toegang geeft tot de zolder boven de kerkzaal.

Het interieur is gedeeltelijk in oorspronkelijke staat teruggebracht en wordt gekenmerkt door room-, roze- en grijsblauwkleurige pleistering van de wanden. De wanden zijn verticaal geleed door middel van roze gepleisterde bundelpijlers met kapitelen boven een grijze gepleisterde plint. Aan de bovenzijde zijn de pijlers verbonden door een rondboogfries, dat tevens fungeert als kooflijst van het gewelf. De gewelfvlakken zijn grijsblauw geschilderd, de ribben roze. Een viertal rozetten versiert de middelste gewelfvlakken. De kerk telt vijf traveeën met in de zijgevel alternerend vensters en nissen in pleisterwerk met dezelfde indeling.

Aan de koorzijde bevindt zich de driezijdige apsis met draaitabernakel. Aan weerszijden van de apsis zijn beelden aangebracht in twee ondiepe rondboognissen, links H. Johannes de Doper (1380) en rechts H. Liduina (ca. 1880), beschermheilige van Schiedam. Voor het koor de communiebank. Aan de voorzijde bevindt zich achter de entree op een galerij het tweeklaviers mechanisch orgel met vrij pedaal en 13 registers, gemaakt in 1866 door de fa. Bätz & Co. uit Utrecht, gerestaureerd in 1984 door de firma Verschueren uit Heythuysen.

Waardering

Katholieke zaalkerk, deel uitmakend van het kerkelijk complex van de Oud-Katholieke gemeente 't Huis te Poort', gebouwd in 1862 in Waterstaatsstijl, van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische, beeldbepalende en ensemblewaarde. Tevens van belang binnen het oeuvre van de Schiedamse architecten M. van Erkel en J. Vormer.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 525381. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kerk Oud-katholieke kerk

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1862
1862
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Zaalkerk

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Waterstaatsstijl
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Vormer, J. ; Tjalling III
architect / bouwkundige / constructeur
van Erkel, M. ; Tjalling III
architect / bouwkundige / constructeur