Schiedam B 3527
Hoogstraat 160, 3111 HN te Schiedam

Inleiding

WINKEL annex WOONHUIS gelegen in de gesloten straatwand van de Hoogstraat, gebouwd rond 1880 in Eclectische stijl; in opzet mogelijk ouder.

Omschrijving

Winkel/woonhuis, opgetrokken in schoon metselwerk op een rechthoekige plattegrond, bestaande uit een bouwvolume van drie bouwlagen en een kapverdieping onder het zadeldak met een dakschild aan de voorgevel, waarin een dakkapel met dubbele openslaande houten ramen. Daarachter staat een achterhuis, met L-vormige plattegrond, van twee bouwlagen en een dwarskap. Tussen het voor- en achterhuis staat een plat afgedekt bouwvolume dat bestaat uit een begane grond verdieping en een halve eerste verdieping. De gepleisterde en van cordonlijsten en banden voorziene voorgevel bevat op de begane grond links de winkelpui die van origine een natuurstenen borstwering had. De winkelpui is voorzien van een zware getoogde kroonlijst gedragen door rijk gedecoreerde kandelaberpilasters op basementen en imposten, consoles met leeuwenmaskers en vrouw- en mannenkop. In het midden van de lijst is een rijk gedecoreerd cartouche-achtig ornament aangebracht. Het geheel is uitgevoerd in een combinatie van natuursteen, zandsteen en stucwerk.

Rechts bevindt zich de dubbele toegang tot de winkel en de bovenwoning bestaande uit twee paneeldeuren. Zowel boven de winkelpui als boven de deurpartij zijn glas-in-lood bovenlichten en vensters met een vast kalf. Ter hoogte van de verdiepingen heeft de gevel drie vensterassen en is voorzien van horizontale banden die niet corresponderen met de indeling van de vensters. Op de eerste verdieping zijn de vensters voorzien van een strakke omlijsting en segmentvormige frontons met console-achtige topornamenten die de bovenliggende cordonlijst dragen. De boogvelden bevatten schelpversiering in reliëf. De vensters hebben dubbele houten ramen met een gedeeld bovenlicht met glas-in-lood. Op de tweede verdieping bevinden zich drie lagere vensters voorzien van een omlijsting met diamantblokken. De vensters bevatten dubbele houten ramen. De gevel wordt beëindigd door ver uitkragende, zware kroonlijst, gedragen door vier grote natuurstenen consoles met maskerkoppen ter plaatse van de muurdammen en daartussen kleinere houten geprofileerde consoles.

De achtergevel van het voorhuis ter hoogte van de eerste verdieping heeft twee rechthoekige vensters met zesruits, houten schuiframen en ter hoogte van de tweede en derde verdieping een rechthoekig venster met een vierruits, houten schuifraam. In de gevel van de eerste verdieping van de tussenbouw bevinden zich twee rechthoekige vensters met gedeelde houten schuiframen met bovenlichten. In de voorgevel van het achterhuis zit ter hoogte van de eerste verdieping een klein vierkant venster, en ter hoogte van de tweede verdieping een klein rechthoekig venster. In de achtergevel van het achterhuis zijn ter hoogte van de eerste verdieping twee gekoppelde vensters met zesruits houten schuiframen bekroond door streks metselwerk; ter hoogte van de tweede verdieping is in een dakkapel die over de gehele breedte van het pand loopt vijf vierkante vensters met vierruits houten ramen. In de zijgevel van het achterhuis is ter hoogte van de zolderverdieping een rechthoekig venster met zesruits houten ramen.

In de zijgevel van het volume dat achter het achterhuis staat is op de begane grond een enkele deur en op de eerste verdieping twee rechthoekige vensters met zesruits houten ramen bekroond met kops metselwerk. In de achtergevel zit ter hoogte van de begane grond een rechthoekig venster met een houten raam met bovenlicht bekroond door kops metselwerk.

In het interieur op de begane grond van het voorhuis onder een verlaagd plafond een rijk stucplafond met een voorstelling van engeltjes. Het trappenhuis heeft de originele houten lambrisering, trapleuning en balustrade met gietijzeren gedecoreerde spijltjes. Op de eerste verdieping bevinden zich nog de gedecoreerde stucplafonds, en de oorspronkelijke indeling van kamers-en-suite met houten kasten met paneeldeuren verbonden door houten schuifdeuren met geslepen glas en een zwart marmeren schouw in de voorkamer. Op de tweede verdieping bevat de voorkamer een stucplafond met lijstwerk. Op de zolderverdieping is de kapconstructie van belang. Bovendien bevatten zowel het voor- en achterhuis nog de originele houten paneeldeuren.

Waardering

Winkel/woonhuis uit circa 1880 met een rijke Eclectische voorgevel en een relatief gaaf interieur, van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische en beeldbepalende waarde.

Nee Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning
Nee Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis