Schiedam C 1574
Lange Haven 139, 3111 CD te Schiedam

Inleiding

WOONHUIS in rijke Eclectische stijl uit het laatste decennium van de 19e eeuw. Het pand is onderdeel van de gesloten gevelwand van dit deel van de Lange Haven.

Omschrijving

Het woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond en omvat drie bouwlagen en een kapverdieping onder een met pannen bedekt zadeldak bestaande uit twee delen; een met de nok evenwijdig aan de straat en een ander dat daar haaks op staat. Aan de achtergevel bevindt zich het uitgebouwde trappenhuis van drie bouwlagen.

De voorgevel is een gepleisterde lijstgevel, voorzien van blokwerk en rijk gedecoreerd met in hout, stucwerk en steen uitgevoerde classicistische elementen en siersmeedwerk.

De lage begane grond heeft een hardstenen plint, links een entreepartij en rechts een gekoppeld venster met houten pilastervormige geprofileerde middenstijl met kapiteel en een hardstenen waterdorpel. Onder de dorpel bevindt zich een hardstenen borstwering met decoratieve spaarvelden. De schuifvensters hebben houten geprofileerde kozijnen. De bovenranden van de ramen zijn voorzien van glas-in-lood. De entreepartij bestaat uit een paneeldeur, voorzien van een smeedijzeren sierrooster en een bovenlicht met glas-in-lood. Het geheel is gevat in een geprofileerde houten omlijsting. Tussen deur en venster is een ijzeren buitenlicht aangebracht.

De symmetrische verdiepingen hebben hoogopgaande, gekoppelde vensters met bovenlichten, met een middenstijl en kozijnen conform de vensters van de begane grond en geflankeerd door stucwerk pilasters met zandstenen Corinthische kapitelen, die een hoofdgestel dragen.

De eerste verdieping heeft de vorm van een Frans balkon, rustend op een geprofileerde houten lijst en voorzien van een elegant smeedijzeren sierhekwerk. Het hoofdgestel wordt gevormd door een gestucte architraaf en een houten kroonlijst, waarop de vensterpartij van de tweede verdieping rust.

De (lagere) vensterpartij van de tweede verdieping rust op een stenen fries met siersnijwerk en aan weerszijden piëdestals, waarop de pilasters rusten. Deze dragen een gestucte architraaf en een houten, flauw hellend fronton.

Ter hoogte van de plafonds zijn tegen de gevel ventilatieroosters van siersmeedwerk aangebracht.

De gevel wordt beëindigd door een uitkragende geprofileerde houten kroonlijst.

De achtergevel bevat ter hoogte van de eerste en tweede verdieping rechthoekige vensters met gedeelde houten schuiframen en bovenlichten. In de rechter zijgevel van het trappenhuis bevindt zich ter hoogte van de tweede verdieping een klein achthoekig venster. In de linker zijgevel is rechts in de gevel op de begane grond een enkele houten deur met gedeeld bovenlicht. Links daarvan is hoger in de gevel geplaatst een klein rechthoekig venster met een gedeeld houten raam. Ter hoogte van de eerste en tweede verdieping zijn boven de deur twee vierkante vensters met vierruits houten ramen.

In het interieur bevinden zich op de begane grond nog een aantal originele houten paneeldeuren en een kluis. Op de eerste verdieping bevatten de voor- en achterkamer rijk gedecoreerde stucplafonds met cherubijnen, bloemen en afbeeldingen van de hoorn des overvloeds. Daarnaast is de bijzondere T-vormige kapconstructie van belang.

Waardering

Woonhuis, gebouwd in laatste decennium van de 19e eeuw in rijke Eclectische stijl, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische en beeldbepalende waarde.