Schiedam C 1626 A9
Schiedam C 1626 A7
Korte Haven 1 F, 3111 BH te Schiedam
Korte Haven 3 B, 3111 BH te Schiedam
Korte Haven 3 C, 3111 BH te Schiedam
Korte Haven 1 E, 3111 BH te Schiedam

Inleiding

DRUKKERIJ, gebouwd in 1910 naar ontwerp in Traditionalistische trant van de Amsterdamse architect J.W.H. Hartkamp; uitgebreid in vergelijkbare trant in 1927 naar ontwerp van architect P. Sanders.

Het fabrieksgebouw staat aan de Korte Haven 1-3, achter het hoofdgebouw dat gelegen is aan de Lange Haven nummer 141.

Omschrijving

De drukkerij is opgetrokken in schoon metselwerk, voorzien van siermetselwerk in gele verblendsteen, op een L-vormige plattegrond, bestaande uit drie bouwlagen met een plat dak. Ten westen van het pand staat een garage die slechts één bouwlaag telt. De voorgevel is elf vensterassen breed en is voorzien van getoogde drieledige schuifvensters met houten kozijnen en roedenverdeling ter hoogte van de eerste en tweede bouwlaag en rechthoekige schuifvensters, twee per vensteras, op de derde bouwlaag. Alle vensters zijn voorzien van strekse rollagen met natuurstenen aanzetstenen en hardstenen waterdorpels. Ter hoogte van de vensterstroken is de gevel van sierbanden in gele verblendsteen voorzien. De gevel wordt beëindigd met een bescheiden gevellijst die rondom het hele pand loopt. In de zevende vensteras van links bevindt zich de getoogde entree met een dubbele zesruits paneeldeur. De muurdammen van de meest linker vensteras zijn ter hoogte van de tweede verdieping voorzien van uitgemetselde en hoog boven de daklijst opgetrokken 'torentjes' met een natuurstenen afdekking.

De plat afgedekte garage heeft centraal en links in de gevel grote segmentboogvormige inrijpoorten en rechts in de gevel een enkele deur. De vormgeving van de gevel en deuren is conform die van de drukkerij.

De zijgevel is vier vensterassen breed en bevat op de eerste verdieping links drie rechthoekige vensters conform eerder beschreven maar met gemetselde waterdorpels. Het vierde venster, geheel rechts, heeft in plaats van het middelste raam een deur. De tweede verdieping bevat vier eenvoudige vensters met dubbele ramen onder streks metselverband en gemetselde waterdorpels.

De zijgevel is aan de boven- en onderzijde van de vensterstroken voorzien van sierbanden in gele verblendsteen.

De achtergevel bevat ter hoogte van de eerste verdieping vier vensters van drie gekoppelde meerruitsramen met drie gekoppelde meerruits bovenlichten onder een rollaag en met gemetselde waterdorpels. De vensterstrook van de tweede verdieping bestaat uit acht rechthoekige achtruits openslaande ramen paarsgewijs geordend. Ook deze zijn voorzien van een rollaag en gemetselde waterdorpels.

In het interieur is de ijzerconstructie van belang. In het oudste deel zijn dit gietijzeren kolommen die geklonken zijn aan liggers met een H-profiel. De uitbreiding is geheel opgetrokken in H-profielen.

Waardering

De drukkerij is als gaaf voorbeeld van een zorgvuldig vormgegeven vroeg twintigste-eeuws bedrijfscomplex van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde. Tevens van belang vanwege de ijzerconstructie en in relatie tot het hoofdgebouw aan de Lange Haven 141 vanwege de ensemblewaarde en de beeldbepalende waarde in dit deel van de gevelwand van de Korte Haven.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid Drukkerij

Sanders, P. ; Tjalling III