Schiedam Q 3731
Dorpsstraat 6, 3121 KB te Schiedam

Inleiding

PASTORIE van de Nederlands-hervormde kerk in Kethel, gebouwd in 1891 in rijke Neo-Renaissance trant naar ontwerp van H.J. Jesse. Om de tuin een ijzeren hekwerk.

De pastorie is gebouwd op de locatie van de oude pastorie en het belendende oude Raadhuis. De pastorie was een zogeheten proponentenhuis, waar predikanten hun loopbaan startten.

NB: In 1930 is een stenen portaal met kolenbergplaats aangebouwd aan de noordwest gevel. Aan de zuid/oost zijde is een garage aangebouwd. De oorspronkelijke serre aan de achtergevel (lage bouwdeel) is verwijderd. De zijgevel van dit bouwdeel is voorzien van een liggend venster.

Omschrijving

De villa-achtige, vrijstaande pastorie, omgeven door een grote tuin met een ijzeren hekwerk, is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en omvat een hoofdvolume van twee bouwlagen en een hoge kapverdieping onder een omgaand schilddak met centraal daklicht. Het dak is gedekt met zwarte geglazuurde tuiles du Nord en draagt vier schoorstenen. Het hoofdvolume is aan de voorgevel voorzien van een driezijdige uitbouw over twee bouwlagen met kapverdieping met hoge, ranke dakkapel met geprofileerde houten kroonlijst en een tentdakje met een makelaar met bolvormige bekroning. Aan de zuidoostzijde bevindt zich een bouwvolume van één bouwlaag met schilddak en dakkapel conform eerder beschreven.

De pastorie is boven een afgeschuinde, hardstenen plint opgetrokken in rode baksteen met geknipt voegwerk. De gevels worden beëindigd met een architraaflijst van geprofileerde geglazuurde baksteen, een fries met siermetselwerk van rode en gele baksteen met kunststenen diamantkoppen en een ruim overkragende geprofileerde houten kroonlijst. Bij de voor- en zijgevels wordt de kroonlijst gedragen door geprofileerde houten consoles.

De houten schuifvensters in de voorgevel zijn voorzien van hardstenen waterdorpels en kunststenen hoekblokken ter hoogte van de dorpels en het kalf. De vensters op de begane grond in de voorgevels en zijgevel zijn voorzien van strekse korfboog rollaag. De rollagen bevatten in de voorgevel kunststenen diamantkop sluitstenen. De boogtrommels bevatten siermetselwerk in rode en gele baksteen. De verdiepingvensters in de voorgevel worden bekroond met hanenkammen voorzien van kunststenen sluitsteen en aanzetstenen. (De vensters in de achtergevel zijn ter hoogte van de begane grond voorzien van korfbogen en op de verdieping met hanenkammen, beide zonder sluitstenen.) Rechts van de driezijdige uitbouw (met in elke zijde steeds één venster volgens de omschrijvingen) bevindt zich de terugliggende entree met rijk gedecoreerde paneeldeur met kleine rondboogvenster met siertraliewerk. Links in de gevel een gedenksteen met de tekst: "DE EERSTE STEEN GELEGD DOOR P.S. MEERBURG PREDIKANT KETHEL 30 JUNI 1891". Boven de entree wordt het balkon met houten balustrade (balkon met enkele deur, bekroond met hanenkam conform eerder beschreven) gedragen door twee consoles van siersmeedwerk.

Het interieur, met zeer ruime hal met vide naar de verdieping en trap met rijk bewerkte trappaal, bevat nog originele onderdelen als het tochtportaal, de marmeren vloer in de entree en marmeren plint in de hal, paneeldeuren, schuifdeuren tussen de vroegere spreek- en studeerkamer in de lage uitbouw, ingebouwde kasten in de keuken, een omvangrijke boekenkast en zwart marmeren schouw. Veel van de oorspronkelijke stucplafonds gaan waarschijnlijk schuil achter de aangebrachte verlaagde plafonds.

Waardering

Pastorie van de Nederlands-hervormde gemeente in Kethel met hekwerk, gebouwd in 1891 naar ontwerp in rijke Neo-Renaissance trant van H.J. Jesse, van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde. Tevens van belang vanwege de beeldbepalende en ensemblewaarde in de oude dorpskern van Kethel.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Jesse, H.J. ; Tjalling III