Schiedam L 3846
Tuinlaan 82, 3111 AW te Schiedam

Inleiding

Voormalige rooms-katholiek KLOOSTER van de zusters Dominicanessen van de congregatie van de heilige Catherina van Siena (Voorschoten), gebouwd in 1866 in Eclectische stijl naar ontwerp van de architect W. Thijssen. Het klooster is gesitueerd in de Plantage, het lommerrijke negentiende-eeuwse woongebied voor welgestelde Schiedammers.

In 1890 werd links vóór het klooster, in de rooilijn van de Tuinlaan, een WONING in vergelijkbare Eclectische trant opgetrokken ten behoeve van mevrouw C. Nolet. De woning is via een gang verbonden met het klooster en mevrouw Nolet werd tot haar dood door de zusters verzorgd. De zusters hebben het klooster in 1998 verlaten.

NB: In 1960 is de refter (begane grond achtergevel links) uitgebreid en zijn de ramen in de recreatiezaal (begane grond in de vijfzijdige uitbouw) gewijzigd. In 1962 is de kap vernieuwd en zijn de houten cellen op de kapverdieping vervangen door brandwerend materiaal, bovendien zijn toen moment dakkapellen toegevoegd en is het oorspronkelijke tentdak boven de kapel gewijzigd in een plat dak ten behoeve van bereikbaarheid van (eveneens toen toegevoegde) brandtrap.

Het oorspronkelijke hekwerk met poort, eveneens vormgegeven in Eclectische trant, is vervangen door een modern hekwerk.

Omschrijving

Het klooster is gesitueerd op een langgerekt rechthoekig terrein tussen de Tuinlaan en de Buitenhaven en ligt vrij ver terug van de rooilijn en is afgescheiden door een hekwerk (niet meer oorspronkelijk).

Het klooster is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met een vijfzijdige uitbouw aan de achterzijde en een middenrisaliet aan de voorgevel. Het klooster omvat een kleine kelder, drie bouwlagen en een hoge kapverdieping onder een met pannen gedekt schilddak. Door middel van een gang (twee bouwlagen) verbonden met het klooster bevindt zich links vóór het klooster een woning op een rechthoekige plattegrond van twee bouwlagen onder een met pannen gedekt zadeldak.

Het klooster is opgetrokken in rode baksteen, de voorgevel is boven een hardstenen borstwering gestuct en, ter hoogte van de begane grond, voorzien van blokwerk en kordonlijsten. De voor- en zijgevel van de woning zijn eveneens gestuct.

De houten vensters hebben niet meer de originele roedenverdeling en zijn ter hoogte van de begane grond en eerste verdieping voorzien van glas-in-lood bovenlichten van later datum dan de bouw.

De voorgevel is symmetrisch en bevat centraal in de middenrisaliet de via een hardstenen trap te bereiken rondboog-entree met dubbele paneeldeur met rechthoekige vensters voorzien van siertraliewerk. Het rondboog-bovenlicht is voorzien van smeedijzeren siertraliewerk. Aan weerszijden van de entree een rondboogvenster. Ter hoogte van de verdieping in het midden een rondboog-nis met beeld van de heilige Catherina van Siena en aan weerszijden een rondboogvenster. De vensters en nis zijn gekoppeld door middel van pilasters. Ter hoogte van de tweede verdieping drie vierkante vensters te midden van een spaarveld met getrapt fries. Aan weerszijden van de middenrisaliet bevat de gevel ter hoogte van de begane grond en de eerste verdieping twee gekoppelde rondboog vensters (op verdieping hoger en met pilasters) en ter hoogte van de tweede verdieping twee vierkante vensters. De gevel wordt beëindigd door een hoofdgestel. De zijgevels bevatten per bouwlaag drie vensters. De achtergevel bevat links en rechts rechthoekige gekoppelde vensters en ter hoogte van de kapel rondboogvensters (gedeeltelijk dichtgemetseld). De gevel wordt beëindigd door een hoofdgestel.

De voorgevel van de woning bevat geheel links de getoogde entree (van de gang die tevens naar het klooster leidt) met dubbele paneeldeur met rechthoekige smalle vensters met siertraliewerk. De gestucte gevel is ter hoogte van de begane grond voorzien van horizontale banden. Op de verdieping twee rechthoekige vensters waaronder friezen met diamantkoppen. De tuitgevel is afgewerkt met een hoofdgestel. De zijgevel van de woning bevat op de begane grond in het midden een dubbele deur en aan weerszijden een rechthoekig raam. Op de verdieping een uitspringende loggia met ranke houten geprofileerde balustrade en paneelwanden met smalle vensters. De loggia wordt afgesloten door een kroonlijst.

De gang tussen woning en klooster (twee bouwlagen) bevat rechthoekige vensters.

Het interieur van het klooster heeft verschillende moderniseringen ondergaan maar bevat nog de volgende originele onderdelen: de voorraadkelder met originele vloer en tegellambrizering en houten kasten en werkblad; het rondboog-tochtportaal bij de entree; paneeldeuren; de granitovloer en tegellambrizering in de gang tussen woning en klooster; fraai geprofileerde houten tochtportalen naar het trappenhuis; het ribgewelf in de kapel met kraagstenen met bloem- en bladmotieven. In de grote tuin achter het klooster staat een beeld van de heilige Dominicus.

Waardering

Voormalig klooster, gebouwd in 1866 naar ontwerp in Eclectische stijl van W. Thijssen van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde. Tevens van belang vanwege de ensemblewaarde en de beeldbepalende waarde aan de negentiende-eeuwse Plantage.

Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl Klooster Dominicanenklooster

Thijssen, W. ; Tjalling III