Actualiteit gegevens: 02-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
525409
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
1 juli 2002
Kadaster deel/nr: 
82901/65
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Schiedam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Schiedam
X-Y coördinaat: 
86801 - 436615

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

WOONHUIS, gebouwd in Eclectische stijl circa 1860.

NB: Na de oorlog is aan beide zijden van het pand een garage aangebouwd. De plattegrond is gedeeltelijk veranderd, de originele kamers-en-suite op de begane grond zijn dichtgezet, ook het stucplafond en de marmeren schouw zijn hier verwijderd. De overige delen van het interieur verkeren nog in goede staat.

Omschrijving

Het woonhuis heeft een vierkante plattegrond en omvat twee bouwlagen en een kapverdieping onder een met pannen bedekt schilddak met dakkapel in de middenas. Het is opgetrokken in baksteen in kruisverband en heeft een hardstenen plint en een lijstgevel. De voorgevel is vijf vensterassen breed en symmetrisch opgebouwd. De met stucwerk en geprofileerde houten omlijsting gedecoreerde middenrisaliet bevat de entreepartij en gaat op tot de dakkapel. Aan weerszijden bevinden zich schuiframen met houten kozijnen en hardstenen dorpels. Op de begane grond een hardstenen borstwering die over de gehele breedte van de gevel doorloopt en aansluit op de plint. Een hardstenen trede voert naar de dubbele paneeldeur met hardstenen dorpel en rondboogbovenlicht, voorzien van houtsnijwerk met bloemmotief. De entree heeft een blokwerk stucomlijsting. Een geprofileerde houten kroonlijst gedragen door met bladmotieven gedecoreerde consoles sluit de entreepartij af.

Boven de entree op de verdieping bevinden zich gekoppelde ramen met segmentbogen, geflankeerd door pilasters met spaarvelden en cirkelvormig snijwerk. Onder de vensters bevindt zich een fries met siersnijwerk. De gevel wordt beëindigd met een hoofdgestel. In de dakkapel bevinden zich drie gekoppelde rondboogramen, geflankeerd door pilasters die een kroonlijst dragen. Op de hoeken van het dak bevinden zich vier gemetselde schoorstenen. De zuidgevel heeft een hoogopgaand openslaand dubbel raam met roedenverdeling en houten kozijnen op de begane grond en een schuifraam op de verdieping. In de noordgevel bevindt zich een zelfde schuifraam op de verdieping. De westgevel is vijf vensterassen breed. De middenas bestaat op de begane grond uit een openslaande dubbele deur met vast rondboogbovenlicht en houten kozijnen en omlijsting. De overige vensters zijn schuifvensters met houten kozijnen met uitzondering van de vensters op de begane grond aan de noordzijde van de gevel, waar een moderne glazen pui is aangebracht.

Het interieur is voor een groot deel origineel. Van belang zijn: de marmeren vloeren op de begane grond van hal, gang en keuken, de stucplafonds, marmeren schouwen, de keuken met marmeren keukenblad, toilet inclusief met roze bloemmotief versierde porseleinen wc-pot.

Waardering

Woonhuis, gebouwd circa 1860 in Eclectische trant, met nog veel originele interieuronderdelen, van belang wegens de cultuurhistorische, architectuurhistorische en beeldbepalende waarde.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaNieuwe Haven1493117 AASchiedam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
SchiedamM8664

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismestijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18601860globaalvervaardiging