Schiedam L 2956
Tuinlaan 78, 3111 AW te Schiedam

PAKHUIS, gebouwd ongeveer halverwege de negentiende eeuw in Neo-Classicistische trant.

NB: De oostelijke zijgevel (oorspronkelijk vormgegeven conform de westelijke zijgevel zoals hierna volgend beschreven) is dichtgemetseld door verschillende aanbouwen. Voor de rechter hoekrisaliet aan de gevel aan de Buitenhaven staat een ovengebouwtje uit 1943.

Omschrijving

Het pakhuis is boven een natuurstenen plint opgetrokken in grauwe baksteen op een rechthoekige plattegrond, en omvat drie bouwlagen en een kapverdieping onder een zadeldak met de noklijn haaks op de Buitenhaven. De drie-assige voorgevel (Buitenhaven) heeft een hogere en licht uitspringende middenrisaliet, waarvan de puntgevel is bekroond met ver uitkragende daklijst op geprofileerde consoles. De hoekrisalieten zijn voorzien van gestucte hoekstenen links en rechts die als pilasters een hoge kroonlijst ondersteunen. Ter hoogte van de eerste verdiepingsvloer bevindt zich over de gehele breedte van het pand een gestucte cordonlijst.

Op de begane grond is in de oostelijke hoekrisaliet een rondboogvormige inrijpoort met dubbele houten openslaande deuren, voorzien van een spitsboogvormige gestucte blokwerk-omlijsting. De middenrisaliet heeft een hogere rondboogvormige inrijpoort met dubbele houten openslaande deuren, voorzien van een rondboogvormige gestucte blokwerk-omlijsting op een geprofileerde lijst.

De gevel is ter hoogte van de eerste en tweede verdieping opgebouwd uit vijf vensterassen waarvan de middelste, de hijsdeuren, zich in de middenrisaliet bevinden. De segmentboogvormige hijsdeuren hebben openslaande houten deuren en worden geflankeerd door twee segmentboogvormige vensters in de twee hoekrisalieten. De twee vensters op de eerste verdieping in de westelijke hoekrisaliet zijn hoger dan de anderen. De hijsdeuren en vensters zijn gevat in een gestucte omlijsting met sluitsteen.Op de kapverdieping van de middenrisaliet bevindt zich een hijsdeur conform de andere, met houten hijsbalk. De westelijke zijgevel heeft op de begane grond zes hoge rondboogramen met daarboven op de tweede en derde verdieping zes halfhoge segmentboogvormige vensters. Alle vensters zijn bekroond door streks metselwerk en voorzien van hardstenen waterdorpels. De gevel wordt beëindigd met een houten dakgoot die op decoratieve wijze wordt ondersteund door uitstekende muurankers en consoles.

De zuidgevel (Tuinlaan) heeft een eveneens een drie-assige indeling, maar is soberder uitgevoerd. Op de begane grond bevinden zich in de hoekrisalieten grote rondboogvensters bekroond door spitsboogvormig streks metselwerk en met hardstenen waterdorpels. Beide vensters zijn voorzien van smeedijzeren siertraliewerk. In de middenrisaliet bevindt zich een rondboogvormige inrijpoort eveneens bekroond met spitsboogvormig streks metselwerk. De verdiepingen zijn voorzien van segmentboogvormige vensters en deuren met strekse rollagen en hardstenen waterdorpels. In de middenrisaliet bevinden zich drie hijsdeuren met dubbele openslaande houten deuren, aan weerszijden per bouwlaag twee vensters. De gevel wordt beëindigd met een bescheiden houten gevellijst die conform de voorzijde in het middenrisaliet omhoog springt maar in tegenstelling tot de voorgevel in de hoekrisalieten wel de noklijn volgt.

In het interieur is de (zware) houten constructie van belang.

Waardering

Gaaf pakhuis, gebouwd ongeveer halverwege de negentiende eeuw in Neo-Classicistische trant, van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde. Tevens van belang vanwege de beeldbepalende waarde en de ensemblewaarde aan de Buitenhaven.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Pakhuis