Schiedam M 2465
Schiedam M 6010
Warande 123, 3116 CE te Schiedam
Warande 125, 3116 CE te Schiedam

Inleiding

Vrijstaand blok van twee geschakelde VILLA'S aan de Warande met voortuinen en diepe achtertuinen. De voortuinen (Warande) zijn voorzien van een decoratief ijzeren HEK. De villa's zijn gebouwd rond 1866 in Eclectische trant, vermoedelijk naar ontwerp van architect en timmerman M. Wouterlood, directeur van de vereniging tot aanbouw van woningen, die in 1866 een groot aantal herenhuizen aan de Warande in vergelijkbare stijl ontwierp en realiseerde.

Warande 123 werd gebouwd voor S.J. Melchers, Warande 125 voor A.C.A. Nolet, beiden brander en distillateur te Schiedam. Warande 125 was vanaf omstreeks 1920 in gebruik als klooster. Op de zolderverdieping van Warande 125 is de deur, die toegang gaf tot het, inmiddels afgebroken, belendende kloostercomplex uit 1924 nog aanwezig.

Omschrijving

Uit twee bouwlagen en tien traveeën bestaand onderkelderd villablok op rechthoekige plattegrond, opgetrokken in wit gepleisterde baksteen boven een natuurstenen plint en onder schilddaken. De pleistering is voorzien van blokwerk.

De voorgevel is voorzien van een cordonlijst en wordt afgesloten door een hoofdgestel met in het fries eenvoudig geprofileerde ornamenten, waaronder een vlak geprofileerd rondboogfries in getand stucwerk.

Beide geschakelde panden bestaan uit vijf traveeën, waarvan de middelste, waarin de ingang zich bevindt, risaleren. De entrees, met aan weerszijden ijzeren gevellantaarns, worden gevormd door tweeruits paneeldeuren met licht getoogd bovenlicht. Beide ingangspartijen worden gearticuleerd door middel van pilasters aan weerszijden, eindigend in een hoofdgestel met verdiepte nissen boven de vensterassen op de verdieping. Deze vensterassen zijn voorzien van Franse balkons met achter een sierlijk ijzeren hekje naar binnen openslaande vensterdeuren. De geschakelde panden worden gescheiden door lisenen in de vorm van geprofileerde pilasters. De vensters, waarin schuiframen, zijn licht getoogd en hebben een geprofileerde omlijsting, bekroond met sluitstenen in barok stucwerk. De vensters zijn voorzien van waterlijsten, met smalle natuurstenen lekdorpels. In de middenas van beide geschakelde panden op het dak een plat afgedekte dakkapel met drielichtvenster voorzien van openslaande ramen, onder een geprofileerde daklijst.

De eenvoudige achter- en zijgevels zijn eveneens witgepleisterd en voorzien van blokwerk en sierlijke muurankers. Aan de eveneens vijfassige achtergevels bevinden zich serres van een latere datum. De vensteropeningen zijn ook hier heel licht getoogd. Het licht overstekende dak wordt gedragen door geprofileerde consoles.

In het interieur van Warande 123 zijn onder meer nog origineel: de oorspronkelijke indeling met zowel op de begane grond als op de verdieping een middengang, met op de begane grond aan een zijde keuken en trappenhuis en aan de andere zijde de woonkamer-en-suite. Op de verdieping de karakteristieke diepe kasten/tussenkamertjes. Daarnaast zijn van belang: de originele marmeren vloerplaten en marmerlambrisering van de gang op de begane grond, het trappenhuis met boogvormige opening geflankeerd door Dorische pilasters, op de begane grond het marmeren fonteintje, de rechte steektrap naar de verdieping in marmer, geprofileerde houten trapleuning met spijlen en zuil met cannelures onderaan de trap, en verschillende stucplafonds. Op de zolder de oorspronkelijke indeling met dienstbodekamertjes. Het interieur van Warande 125 bevat nog de oorspronkelijke indeling, gespiegeld aan die van nr. 123. Daarnaast zijn van belang: de middengang met originele marmeren lambrisering, de woonkamer met originele schuifdeuren en stucplafonds het trappenhuis met boogvormige opening geflankeerd door Dorische pilasters

De erfafscheiding bestaat uit eenvoudige smeedijzeren hekwerken langs de straat waarin draaihekken zijn opgenomen ter hoogte van de voordeuren.

Waardering

Rond 1866 in Eclectische trant uitgevoerd blok van twee villa's met bijbehorende hekwerken, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde en de cultuurhistorische waarde, als producten daterend uit de periode van industriële bloei in Schiedam met gaaf bewaarde detaillering en interieurs. Daarnaast van belang vanwege de beeldbepalende - en ensemblewaarde in de Warande, als onderdeel van een voorname 19e-eeuwse woonstraat met middenberm.

Wouterlood, M. ; Tjalling III