Schiedam C 1397
Lange Haven 90, 3111 CJ te Schiedam

Inleiding

WOONHUIS met bijbehorende STOEPPALEN, gelegen aan de kade van de Lange Haven en gebouwd in rijke Eclectische stijl in het laatste kwart van de negentiende eeuw. In opzet is het pand mogelijk ouder.

NB: In 1949 werd door de NV. Mij. van Onroerende Goederen 'Het Middenstandshuis' de begane grondverdieping tot bankkantoor verbouwd, terwijl de eerste en tweede verdieping veranderd werden in zelfstandige woningen. De ontwerpen voor de verbouwing waren van de hand van architect P.J.S. Pieters te Amsterdam. Bij deze verbouwing bleef de voorgevel ongewijzigd, in het interieur werden echter ingrijpende veranderingen doorgevoerd.

Omschrijving

Het niet vrijstaande woonhuis is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in schoon metselwerk boven een natuurstenen plint en telt drie bouwlagen onder een plat dak bedekt met grint en drainagetegels. Het dak heeft aan de straatzijde een klein schijn-nokje.

De voorgevel is drie vensterassen breed en bevat op de begane grond in de risalerende linkertravee de entree, geflankeerd door pilasters en zware gedecoreerde consoles die het uitspringende balkon op de eerste verdieping dragen.

De entree bevat een houten paneeldeur, uitgevoerd als dubbele schijndeur met bovenlicht. De onderkant van het balkon is voorzien van een decoratieve profilering. Het balkon bestaat uit een geprofileerde plint met daarop een geprofileerde houten balustrade waarin een sierlijk gesneden houten decoratie is gevat met motief van bladranken en fleur de lis (gereconstrueerd op basis van oude foto's). Het balkon is voorzien van naar binnen draaiende glasdeuren. De vensters, waarin schuiframen, zijn licht getoogd en gevat in een geprofileerde stucco omlijsting, bekroond met palmetvormige ornamenten en voorzien van natuurstenen waterdorpels. Op de verdiepingen nog de oorspronkelijkte T-vensters. De vensters nemen per verdieping af in hoogte. De lijstgevel wordt afgesloten door een hoofdgestel, met in het fries verdiepte rechthoekige nissen en onder de kroonlijst rijk gedecoreerde kraagstukken.

De entree is voorzien van flankerende gedecoreerde hardstenen stoeppaaltjes (waarvan 2 origineel en 2 nieuw gemaakt) met rechts nog gedeeltelijk het oorspronkelijke en ranke smeedijzeren hekwerk.

De achtergevel is schoon metselwerk met lattenbetimering van later datum. Op de begane grond openslaande deuren.

In verband met de verbouwing tot bankkantoor in 1948/49 is de oorspronkelijke plattegrond ingrijpend gewijzigd. De brede gang achter de entree en de dienstgang met oorspronkelijke tegelbekleding links van de entree zijn ongewijzigd gebleven. Opvallend aan de oorspronkelijke indeling van het pand was de lichthof, in opzet waarschijnlijk een inpandige open schacht tot aan de begane grond, bedoeld voor lichttoetreding en het opvangen van regenwater. Deze lichtschacht eindigt nu op de eerste verdieping, omdat er tijdens de verbouwing van 1948/1949 een kassa op deze plek op de b.g. werd gebouwd.

Waardering

Woonhuis in rijke Eclectische trant, met bijbehorende STOEPPALEN, gebouwd circa 1875, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische en beeldbepalende waarde en de gevelwand aan de Lange Haven. De gevel is een gaaf voorbeeld van de rijke Eclectische stijl uit de tweede helft van de negentiende eeuw.