Schiedam H 3410
Noordvestsingel 87, 3119 DC te Schiedam

Inleiding

Voormalige BRANDERIJ "De Hoop" gebouwd circa 1874 in Eclectische stijl. De branderij is gesitueerd aan de in 1350 gegraven Noordvest en maakt deel uit van een hele rij branderijen die in de jaren zeventig van de negentiende eeuw hier zijn gebouwd. De branderijen stonden in oorspronkelijke opzet (waarschijnlijk in verband met brandgevaar) aan beide zijden vrij. De branderij was waarschijnlijk identiek aan de branderijen aan de Noordvestsingel 83 en 85.

De branderijen aan de Noordvestsingel zijn typologisch representatief voor de huisvesting van deze specifieke productiefase binnen de Jeneverbedrijfstak in de tweede helft van de negentiende eeuw. Door verbouwingen, onder meer ten behoeve van kantoorruimte op de verdieping (1941), is de karakteristieke asymmetrische indeling van de voorgevel die het gevolg is van de opstelling op de begane grond van de (bredere) beslagbakken aan één zijde van de branderij en de ketelapparatuur aan de andere zijde verdwenen. Op de eerste verdieping bevond zich oorspronkelijk, geheel rechts, de deur waardoor, via een ladder, de zakken grondstoffen naar binnen werden gedragen.

Ter ontsluiting van het kantoor op de verdieping werd de in oorsprong vrije ruimte tussen de branderij en het oostelijke buurpand in 1941 bebouwd met twee bouwlagen. De voorgevel van deze aanbouw werd daarbij aangepast aan het oorspronkelijke uiterlijk van de branderij. Door de bebouwing aan weerszijden van de branderij zijn de zijgevels gewijzigd. Door een aanbouw tegen de achterzijde is de achtergevel ter hoogte van de begane grond veranderd. Ten behoeve van een woning op de verdieping is de achtergevel aldaar tevens gewijzigd, en in het interieur is onder de dakconstructie een plafond aangebracht.

Omschrijving

De branderij is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een hoge begane grond verdieping en een ruime verdieping onder een met pannen gedekt zadeldak dat met de nokrichting haaks op de straat staat. Rechts (oostelijk) van de branderij staat een smal bouwvolume van twee bouwlagen en dezelfde diepte als de branderij.

De voorgevel is opgetrokken in rode/grauwe bakstenen en de achter- en zijgevels in gele IJsselsteen. De voorgevel is gevat tussen gemetselde pilasters met spaarvelden. De pilasters worden visueel langs de daklijn van de tuitgevel doorgetrokken door een gemetseld fries met spaarveld. In de punt van het fries is een bakstenen Franse lelie aangebracht. De tuitgevel is afgedekt met een dubbele, verspringende kopse rollaag.

In de voorgevel bevindt zich bovenin nog het oorspronkelijke rondlicht, omlijst door uitstekend kops metselwerk, met daaronder de hardstenen naamplaat met de naam "De Hoop".

De voorgevel van het rechterbouwvolume is opgetrokken in rode/grauwe bakstenen en afgedekt met een uitstekende kopse rollaag. Op de begane grond bevindt zich een dubbele deur onder een getoogde strekse rollaag en geflankeerd door hardstenen pilasters met dito kapitelen. Op de verdieping bevindt zich een groot, licht getoogd venster onder een strekse rollaag en met een hardstenen waterdorpel. In de achtergevel bevindt zich in de top van de puntgevel ook nog het oorspronkelijke rondlicht, omlijst door een dubbele kopse rollaag, en de muurankers ter hoogte van de balklagen. De inwendige structuur wordt bepaald door een samengestelde balklaag. Op de begane grond wordt de dubbele onderslagbalk gesteund door houten standvinken. De kapconstructie bestaat uit een reeks spanten in de vorm van hangwerken.

Waardering

Voormalige branderij "De Hoop" gebouwd in Eclectische stijl circa 1874, als karakteristiek gebouwtype voor de laatste grote bloeiperiode (1850-1880) van de (kleinschalige) Schiedamse brandersbedrijvigheid van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde, alsmede vanwege de beeldbepalende - en ensemblewaarde in relatie met de overige branderijen uit dezelfde periode aan de Noordvestsingel.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Branderij