Schiedam M 8600
Westerkade 26, 3116 GK te Schiedam

Inleiding

Voormalige BRANDERIJ gebouwd in 1870 in Eclectische stijl, in opdracht van Meijer & Co (Th.J.M.Meijer). De branderij is gesitueerd aan de in 1860 gegraven Westerhaven, die is aangelegd ten behoeve van de laatste grote bloeiperiode (1850-1880) van de (kleinschalige) Schiedamse brandersbedrijvigheid. De branderij is typologisch representatief voor de huisvesting van deze specifieke productiefase binnen de Jeneverbedrijfstak in deze periode. Karakteristiek is de asymmetrische gevelindeling die het gevolg is van de opstelling op de begane grond van de (bredere) beslagbakken aan één zijde van de branderij en de ketelapparatuur aan de andere zijde. Op de eerste verdieping bevond zich oorspronkelijk geheel rechts een deur waardoor, via een ladder, de zakken grondstoffen naar binnen werden gedragen.

NB: De in oorsprong vrijstaande branderij is inmiddels aan beide zijden ingebouwd. Op de verdieping bevindt zich een inwendige verbinding met nummer 28.

Ten behoeve van een nieuwe functie als kantoor werden de twee oorspronkelijke vensters rechts van de inrijpoort (vormgegeven conform het resterende venster links van de poort) vervangen door een deur en een ventilatierooster.

In de achtergevel zijn de vensters op de verdieping vervangen door twee grote houten puien met een deur en ramen. Op de begane grond is hier een venster toegevoegd. In het interieur is op de zolderverdieping een verlaagd plafond aangebracht

Omschrijving

De voormalige branderij is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond bestaande uit een hoge begane grond verdieping en een ruime zolderverdieping onder een met pannen gedekt zadeldak dat met de nokrichting haaks op de straat staat. De voorgevel is boven een hardstenen plint opgetrokken in rode/grauwe baksteen en de achter- en zijgevels gele IJsselsteen. Ter hoogte van de balklaag zijn eenvoudige muurankers met rechte schieters aangebracht.

De voorgevel is gevat tussen twee pilasters die een uitgemetselde, getrapte boogfries dragen, die de lijn van de puntgevel volgt. De puntgevel is afgewerkt met een overstekende geprofileerde houten kroonlijst. De voorgevel bevat op de begane grond links van het midden een dubbele openslaande inrijpoort met daarboven een rondboogvormig bovenlicht met nog de oorspronkelijke karakteristieke spinnewebvormige roedenverdeling. De poort is gevat tussen twee natuurstenen pilasters op een natuurstenen voet. De pilasters ondersteunen een strekse rondboog rollaag met een natuurstenen sluitsteen met daarin het bouwjaar (1870) gegraveerd. Van origine werd de poort geflankeerd door links één en rechts twee segmentboogvormig vensters met zesruits openslaande ramen met natuurstenen waterdorpels en strekse rollagen. De rechter vensters zijn vervangen.

Op de verdieping bevinden zich vier segmentboogvormige vensters, bekroond door strekse rollagen en voorzien van natuurstenen waterdorpels. (Het meest rechtse raam was in de oorspronkelijke gevelindeling een deur.) In het midden van de gevel, direct onder de nok en onderdeel van de boogfries, bevindt zich een rondboogvenster met een zesruits raam, met een natuurstenen waterdorpel.

De achtergevel bevat op de begane grond rechts van het midden een inrijpoort met een (dicht gezet) rondboogvormig bovenlicht. De poort wordt geflankeerd door rechts één en links twee segmentboogvormige vensters die hoger in de gevel zijn geplaatst. Onder de nok bevindt zich een rondlicht.

De inwendige structuur van de voormalige branderij wordt bepaald door een samengestelde balklaag. Op de begane grond wordt de dubbele onderslagbalk gesteund door twee rijen houten standvinken. De kapconstructie bestaat uit een reeks spanten in de vorm van hangwerken.

Waardering

Voormalige branderij gebouwd in Eclectische stijl in 1870, als karakteristiek gebouwtype voor de laatste grote bloeiperiode (1850-1880) van de (kleinschalige) Schiedamse brandersbedrijvigheid van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde, alsmede vanwege de beeldbepalende - en ensemblewaarde in relatie met de overige branderijen en mouterijen aan de in 1861 gegraven Westerhaven.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Branderij