Schiedam C 1352
Schiedam C 1520
Schiedam, Lange haven ongenummerd

Inleiding

Dubbele ijzeren BASCULEBRUG, genaamd Beursbrug, gelegen in de Nieuwe Sluis en gebouwd in 1902 op bestaande peilers (1779), geflankeerd door vier gietijzeren, in Neo-Empirestijl uitgevoerde lantaarns (derde kwart 19de eeuw). De brug is gebouwd naar ontwerp van L. Doedes en uitgevoerd door de firma Penn & Bauduin uit Dordrecht.

De brug is de derde op deze plaats over de Nieuwe Sluis. De sluis (rijksmonument nr. 33260) dateert van 1779 en is gelegen op de plaats waar zich vroeger de dam in de Schie bevond.

NB: In 1949 werd de brug gereviseerd, waarbij de trottoirs zijn verbreed. De laatste restauratie, waarbij de gehele brug werd vervangen, vond plaats in 1997. De oorspronkelijke vorm werd geheel gehandhaafd. Van het handbediende aandrijfwerk werden twee van de vier mechanismen ontmanteld, aangezien met twee kan worden volstaan. De kappen van de lantaarns zijn origineel, maar zijn bij de restauratie op andere (authentieke) schachten geplaatst, van Haags fabrikaat.

Omschrijving

De brug bestaat uit twee beweegbare delen die met de onderliggende stalen mechanismen (handbediend) rusten op twee langwerpige, gemetselde peilers voorzien van afgeschuinde uiteinden van hardstenen blokken. Vanaf de gemetselde sluismuren aan beide zijden een vast brugdeel van betonnen platen. De beweegbare delen zijn van staal op eveneens stalen liggers.

Alle brugdelen hebben een smeedijzeren hekwerk van vierkante staanders, verbonden door platte horizontale stangen met daartussen andreaskruisen. Aan de bovenzijde een doorlopende naturel gelakte, eikenhouten leuning. Op de hoeken van de brug bevinden zich gietijzeren lantaarns met in laag relief Franse lelies en andere bladmotieven. Langs de schacht wijnranken in een spiraal oplopend. De lantaarns zijn zeskantig en worden afgesloten door een koperen bekroning.

Waardering

Dubbele ijzeren basculebrug over de Nieuwe Sluis, genaamd Beursbrug, gebouwd in 1902 op bestaande peilers (1779), naar ontwerp van L. Doedes en voorzien van gietijzeren lantaarns (derde kwart 19de eeuw), van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, typologische en architectuurhistorische waarde. Als onderdeel van een in zijn geheel waardevol sluizencomplex tevens van belang vanwege de ensemblewaarde.

restauratie

Neo-Empire