Schiedam B 1314
Schie 9, 3111 PM te Schiedam

PAKHUIS, gebouwd in 1834 in traditionele trant.

NB: De achtergevel is tevens een dubbele, getrapte klokgevel met gevelindeling conform de voorgevel maar deze is dichtgemetseld op de begane grond en de eerste en vierde verdieping. Tegen de achterzijde is een ander pand gebouwd van twee bouwlagen.

Omschrijving

Het pakhuis is opgetrokken in rode/grauwe baksteen op een rechthoekige plattegrond, bestaande uit vier bouwlagen en een kapverdieping onder het zadeldak met de noklijn haaks op de Schie. De voorgevel is een dubbele, getrapte klokgevel met hardstenen aanzetstenen en afgewerkt met uitkragend kops metselwerk. De symmetrische gevel is vijf vensterassen breed. Alle vensters en deuren zijn voorzien van strekse rollagen. In het midden bevinden zich de houten, rondboog hijsdeuren, met boven de bovenste een hijsbalk. De heel licht getoogde vensters met houten zesruits ramen en hardstenen waterdorpels. Centraal op de begane grond bevindt zich de hoge rondboog inrijpoort met dubbele houten openslaande deuren. De poort wordt geflankeerd door hardstenen pilasters. De rollaag is voorzien van een hardstenen sluitsteen met het bouwjaar: 1834. Links van de poort is een rechthoekig venster met een houten zesruits schuifraam en geprofileerde omlijsting. Rechts van de poort is een, hoger in de gevel geplaatst, bijna vierkant venster en een enkele deur.

Boven de hijsdeuren is een houten hijsbalk. In beide geveltoppen bevindt zich een rondlicht met kruisraam.

De linker zijgevel heeft ter hoogte van de tweede en derde verdieping vensterstroken van vier rondboogvensters.

In het interieur is de houten constructie, met name de kapconstructie, van belang.

Waardering

Pakhuis, gebouwd in 1834 in traditionele trant, van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde. Tevens van belang vanwege de beeldbepalende waarde aan de Schie.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Pakhuis