Schiedam M 1382
Schiedam M 1384
Fabristraat 18, 3117 MK te Schiedam
Fabristraat 20, 3117 MK te Schiedam
Fabristraat 22, 3117 MK te Schiedam
Fabristraat 24, 3117 MK te Schiedam

Inleiding

Complex ARBEIDERSWONINGEN met bijbehorende tuinmuurtjes met hekwerken, gelegen aan de Fabristraat, gebouwd in de periode 1906-1907 in opdracht van de Vereniging Volkshuisvesting naar ontwerp van de Schiedamse architect P. Sanders in Overgangsstijl. De woningen vormen het eerste sociale woningbouwproject van de stad Schiedam.

NB: Het deel van de Fabristraat waaraan de woningen zich bevinden is voor verkeer afgesloten door middel van hekwerken. De straat is omgevormd tot plantsoen, waardoor het complex momenteel oogt als een hofje. De woningen zijn intern gemoderniseerd en aan de achterzijde uitgebouwd. De oorspronkelijke indeling is in één van de woningen gehandhaafd.

Omschrijving

Het complex bestaat uit twee identieke en tegenover elkaar liggende stroken, elk opbouwd uit twaalf woningen, waarvan de middelste acht terugliggen ten opzichte van de rooilijn. De woningen aan de uiteinden hebben één bouwlaag onder een dwarsgeplaatst zadeldak. De terugliggende woningen hebben één bouwlaag onder een doorlopende langskap. De woningen zijn twee aan twee gespiegeld en hebben aan de voorzijde een voordeur met daarnaast één schuifvenster. De terugliggende woningen hebben voortuinen omsloten door lage keermuurtjes met ezelsruggen en hardstenen hoeken met hierop smeedijzeren hekwerkjes. Naar de voordeuren bestratingen uit gele IJsselsteentjes in keperverband.

De gevels zijn opgemetseld uit rode baksteen in kruisverband, op een in hoogte wisselende, gemetselde plint met afgeschuinde, hardstenen lijst. De schuifvensters met driedelige bovenlichten (in oorsprong met glas-in-lood waarvan nog enkele aanwezig) worden recht afgesloten door strekken van rode perssteen met witte, gepleisterde negblokken. Vensters en deuren zijn aan de bovenzijde verbonden door een doorlopend fries van wit en groen geglazuurde stenen. Een rand van muizetanden en een houten goot op sierklossen sluiten de gevel af. Onder de klossen een ingemetseld wit/groen geglazuurd sierblokje. Boven de paargewijs geordende voordeuren is de gevel opgemetseld tot kajuiten met kleine tuitgevels, voorzien van bepleisterde top met geometrische ornamenten. De kajuiten bevatten steeds twee spitsvormige vensters. Het dak is belegd met verglaasde, rode kruispannen met in de nokken een patroon van groene pannen.

De woningen in de uiteinden hebben tuitgevels met een bepleisterde top voorzien van geometrische ornamenten. In het midden een stolpraam met bovenlicht, geflankeerd door smalle vensters. Langs de zijgevels hoog opgemetselde schoorstenen en aan de onderkant gemetselde banken.

Waardering

Complex arbeiderswoningen, met bijbehorende tuinmuurtjes met hekwerken, gebouwd in de periode 1906-1907 naar ontwerp van de Schiedamse architect P. Sanders in Overgangsstijl, van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde. Mede van belang als gave representant van vroege sociale woningbouw in Nederland en binnen het oeuvre van P. Sanders.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)

Sanders, P. ; Tjalling III