Schiedam M 7547
Nieuwe Haven 103, 3116 AB te Schiedam

Inleiding

Voormalige DISTILLEERDERIJ, gebouwd in opdracht van de firma P. Hoppe in 1858 in sobere Eclectische stijl aan de Nieuwe Haven. De distilleerderij is typologisch representatief voor de huisvesting van deze specifieke productiefase binnen de Jeneverbedrijfstak in de laatste grote bloeiperiode (1850-1880) van de (kleinschalige) Schiedamse Jeneverindustrie. Karakteristiek is de asymmetrische gevelindeling die het gevolg is van de opstelling op de begane grond van de (bredere) beslagbakken aan één zijde van de distilleerderij en de ketelapparatuur aan de andere zijde. De situering van de brede deuren links van het midden op de verdieping is origineel. Branderijen hadden veelal uiterst links of rechts op de verdieping alleen een smalle deur.

NB: De originele hardstenen pilasters aan weerszijden van de inrijpoort zijn door verbreding van de doorgang verdwenen. De openingen in de achtergevel zijn ter hoogte van de begane grond dichtgemetseld.

Omschrijving

De voormalige distilleerderij is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een hoge begane grond verdieping en een kapverdieping onder een met pannen gedekt zadeldak dat met de nokrichting haaks op de straat staat. De voorgevel is boven een hardstenen plint opgetrokken in rode/grauwe bakstenen en de achter- en zijgevels in gele IJsselsteen. Vensters zijn segmentboogvormig en voorzien van anderhalfsteens strekse rollagen. De voorgevel bevat op de begane grond links van het midden een dubbele, openslaande inrijpoort met daarboven een rondboogvormig bovenlicht voorzien van het karakteristieke spinnewebvenster. Het bovenlicht is voorzien van een anderhalfsteens strekse rollaag waarin een natuurstenen sluitsteen met daarin het bouwjaar (1858) gegraveerd. De poort wordt geflankeerd door links één en rechts twee vensters met twaalfruits openslaande ramen, hardstenen waterdorpels en duimstenen. Op de eerste verdieping bevindt zich links van het midden een brede segmentboogvormige dubbele deur. De deur wordt bekroond door een anderhalfsteens strekse rollaag en heeft een natuurstenen waterdorpel. De deur wordt geflankeerd door links één en rechts twee vensters met zesruits ramen en natuurstenen waterdorpels. Direct onder de nok bevindt zich een rondlicht met een gestucte 'gevlochten' omlijsting. De puntgevel wordt beëindigd met een overstekend houten hoofdgestel. De rechter zijgevel van het pand bevat ter hoogte van de begane grond vier brede vensters met twaalfruits openslaande ramen met hardstenen duimstenen. Ter hoogte van de eerste verdieping bevinden zich vier smallere vensters met zesruits ramen.

In de achtergevel resteren ter hoogte van de verdieping links nog twee vensters, waarvan er een is dichtgemetseld. In de top van de puntgevel bevindt zich een rondlicht met een omlijsting van kops metselwerk.

De houten bakgoot wordt ondersteund door houten consoles. Ter hoogte van de balklagen zijn eenvoudige muurankers met rechte schieters aangebracht. Alleen boven de deuren op de verdieping bevindt zich een diamantkop.

De inwendige structuur van de voormalige distilleerderij wordt bepaald door een samengestelde balklaag. Op de begane grond wordt de dubbele onderslagbalk gesteund door gietijzeren kolommen. De kapconstructie bestaat uit een reeks spanten in de vorm van hangwerken.

Waardering

Voormalige distilleerderij gebouwd in sobere Eclectische stijl in 1858, als karakteristiek gebouwtype voor de laatste grote bloeiperiode (1850-1880) van de (kleinschalige) Schiedamse brandersbedrijvigheid van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde, alsmede vanwege de beeldbepalende- en ensemblewaarde in relatie met de overige branderijen/distilleerderijen aan de Nieuwe Haven.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid Distilleerderij