525372 - Ter Horst (De Horsten)
Voorschoten B 11535
Voorschoten B 11537
Horstlaan 6, 2252 AL te Voorschoten
Horstlaan 8, 2252 AL te Voorschoten
Horstlaan 10, 2252 AL te Voorschoten

Inleiding

Een blok van drie DIENSTWONINGEN is gesitueerd aan de noordoostzijde van een bassecour als tegenhanger van het tegenover gelegen koetshuis waarmee het een ensemble vormt met het ten noord-westen ervan gelegen jachthuis. Het in huidige vorm uit 1863 stammende jachthuis ligt in de middenas van het omgrachte deel van het voorplein en vervangt in oorsprong een Middeleeuws kasteel. Het in oorsprong uit het eind van de 17de- begin 18de eeuw daterende bijgebouw, heeft vermoedelijk in het begin een bedrijfsfunctie gehad. Dit blijkt onder meer uit de vorm van de kap en de relatief hoge borstwering met staafankers van verschillende lengte. Ca. 1914 heeft een functiewijziging plaatsgevonden, waarbij het pand is opgesplitst in drie dienstwoningen, waarbij onder meer de gevels zijn gepleisterd en venster- en deuropeningen zijn aangebracht. In de woningen is grotendeels de vroeg 20ste-eeeuwse indeling, die onderling enigszins verschillend is, gehandhaafd.

Omschrijving

De éénlaagse bouwmassa met zolder op een rechthoekig grondvlak wordt gedekt door een vrij steil zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen, waarvan de nokrichting in noordwestelijke-zuidoostelijke richting ligt. De gevels zijn gepleisterd, waarbij de voorgevel tevens is wit gesausd en voorzien van een zwart geschilderde plint. De bouwmassa is opgedeeld in drie wooneenheden, die elk in langsrichting van links naar rechts herkenbaar zijn aan twee maal één venster en een deur en één deur met aan weerszijden een venster. De deuren zijn paneeldeuren met tweeruits bovenlichten. Aan de voorzijde bevinden zich vensters met middenstijl, voorzien van vierruits schuiframen en aan de achterzijde onder meer met 19de-eeuwse negenruits schuiframen. In de beide kopgevels bevinden zich op de begane grond en verdieping dubbele enkele en dubbel openslaande ramen met roedenverdeling. Aan de voorzijde bevinden zich twee en aan de achterzijde vier dakkapellen van verschillend formaat. Die aan de achterzijde vallen op doordat de dubbel openslaande drieruits ramen geflankeerd worden door zijlichten met roedenverdeling.

De indeling van de drie woningen verschillen onderling, maar zijn in hoofdlijnen nog oorspronkelijk. Nr. 6 heeft in het verlengde van de entree een trap naar de zolder. Van belang is onder meer de oorspronkelijke keuken.

Waardering

De woningen zijn van algemeen van belang vanwege hun cultuur- en architectuurhistorische waarde door de functionele en stilistische samenhang met de historische buitenplaats Ter Horst. De situering herinnert aan de historische plaats van dit bouwblok aan de bassecour, als pendant van het tegenovergelegen koetshuis. Het sober vormgegeven pand heeft een redelijk herkenbare bouwhistorisch waardevolle hoofdmassa en is vrij gaaf in materiaalgebruik. In hun huidige functie als dienstwoningen hebben de woningen een vrij gave en herkenbare plattegrondindeling en zijn vrij gaaf wat betreft materiaalgebruik.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)