Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525455
Complexnummer
525372 - Ter Horst (De Horsten)
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82902/130
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Voorschoten B 11737
Voorschoten, Horstlaan by 3

Omschrijving

Inleiding

TOEGANGSHEK uit ca. 1700, behorend bij de buitenplaats Ter Horst, markeerde oorspronkelijk de entree - de oprijlaan (Voorlaan, nu: Horstlaan) - van de buitenplaats langs de Veurseweg, nabij Horstlaan 2. In de jaren '70 van de 20ste eeuw is het toegangshek verplaatst naar de huidige plaats, waar een nieuwe entree is gecreëerd nabij Horstlaan 3. De wapenschilden komen ook voor op het uit 1701 stammende koetshuis dat mr. Frederik Sluysken liet bouwen, kort nadat het de buitenplaats op een veiling in 1700 had gekocht. Dit wapen werd ingevoerd na de herbouw van het kasteel in 1631. Als wapen van het Huis ter Horst, is het waarschijnlijk 'geleend' van de Rotterdamse familie Van der Horst, die verder geen relatie had met het buiten.

Omschrijving

Uit rode baksteen opgetrokken hekpijlers met natuurstenen dekplaten, elk bekroond door schilddragende leeuwen, die het wapenschild van het Huis ter Horst vasthouden. Onder het wapenschild in vergulde letters een Latijnse spreuk. Dubbele smeedijzeren spijlen hekwerk met speerpunten en decoratief krulwerk aan de bovenzijde.

Waardering

TOEGANGSHEK is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een toegangshek uit ca. 1700, die in oorsprong de entree van de buitenplaats aan de Horstlaan bij de Veurseweg markeerde. Het toegangshek heeft ensemblewaarde en is van belang vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 525372. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1700
1700
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing